Suuren luokan sumutusta Rakennusliitossa

21.05.2011 - 13:32
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Matti Piirainen teki esityksen liittokokoukselle, että se olisi ottanut eurooppalaisen ay-liikkeen näkemyksen mukaisen kielteisen kannan pankkien ja Euroopan pääomaeliitin tukemiselle. Esitys ei saanut tukea koeäänestyksessä. / Veikko Koivusalo |

Rakennusliiton 22. liittokokous viime viikonvaihteessa osoittautui melkoiseksi kenttäväen sumuttamiseksi. Liiton vasemmistoliittolaisten vuoden vaihteessa tekemä päätös lakkauttaa ryhmätoimintansa ja vetää liiton linjaa "epäpoliittiseksi" sai kokouksen aikana omituisia piirteitä. Salissa ei virallisesti suvaittu kannanottoja tärkeisiin ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin, mutta liittojohto sai rauhassa antaa oikeistopolitiikkaa tukevia lausuntoja tiedotusvälineille.

Vasemmistoliiton ja demareiden "epäpoliittisen" Tule rakentamaan liittoa -vaaliliiton ryhmäkokouksiin tuotiin tiukat säännöt: ryhmäkokouksen päätökset ovat ryhmän jäseniä sitovia, eikä niitä vastaan esiinnytä liittokokoustyöskentelyssä.

Liittokokouksen tilanne aiheutti etenkin demariryhmässä erimielisyyttä. Moni edustaja ei niin vain hyväksynyt poliittisten ryhmien torppaamista.

Johto tukee avoimesti oikeistolaista politiikkaa

Rakennusliiton valtuustoon Uusi suunta Rakennusliitosta -ryhmän edustajana valittu Matti Piirainen Helsingin Kirvesmiehistä toteaa, että kokouksessa käytiin kenttäväen keskuudessa hyvää keskustelua. Kokonaisuudessaan liitto otti kuitenkin pahasti takapakkia.

– Kaikki työpaikkojen ulkopuolinen rajattiin liiton edunvalvonnan ulkopuolelle. Liitossa ei muka saa puhua politiikkaa, mutta johto ottaa silti kantaa tärkeisiin kysymyksiin, manaa Piirainen.

Hän viittaa Rakennusliiton johtotroikan julkisuudessa antamiin lausuntoihin, joissa kolmikko Matti Harjuniemi, Kyösti Suokas ja Rauno Kurki tukee voimakkaasti Portugalin pankkitukea ja yksityistämistä sekä EU:n vallan kasvattamista. Jatkokaudelle ilman vastaehdokasta valittu Harjuniemi perustelee kantaansa sillä, että tukemalla rahoittajia vältytään Suomessa työttömyydeltä.

Samaan hengenvetoon liittojohto vaati, että Vasemmistoliitto lähtee demareiden imussa kokoomuksen vetämään hallitukseen. Piirainen pitää lausuntoja käsittämättöminä: eikös tämä ole pahimmanlaatuisen porvaripolitiikan tukemista!

– Esimerkiksi Portugalin ja Kreikan ay-liike ja rakennustyöläiset siinä mukana vastustavat lakoilla ja mielenosoituksilla kriisipaketteja, muistuttaa Piirainen. Portugalin suurin ammatillinen keskusjärjestö järjesti torstaina laajoja mielenosoituksia EU:n talousministerien maanantaina hyväksymää tukipakettia vastaan.

Piirainen teki esityksen liittokokoukselle, että se olisi ottanut eurooppalaisen ay-liikkeen näkemyksen mukaisen kielteisen kannan pankkien ja Euroopan pääomaeliitin tukemiselle. Esitys ei saanut tukea koeäänestyksessä.

Myös liiton kannanotoista ydinvoimaan ja valtion ja kuntien omien rakennusyhtiöiden perustamisesta koeäänestettiin, mutta yhtä laihoin tuloksin.

Perustelu oli taas sama: liitto ei ota kantaa politiikkaan vaan ainoastaan rakennustyömaiden aidan sisäpuolisiin asioihin.

Puuttuu konkretiaa ja kapitalismin analyysi

Kokouksessa sorvattiin asiakirja, joka linjaa liiton toimintaa neljäksi vuodeksi eteenpäin. Piiraisen mielestä asiakirjan linja on liian ympäripyöreä ja sisäänpäin kääntynyt. Näkökulma on liian Eurooppa-keskeinen, eikä tekstistä löydy mitään taistelukysymyksiä suhteessa EU-eliittiin, globaalista pääomasta puhumattakaan.

Tavoitteeksi asetetaan kyllä rakennusalan reaaliansioiden turvaaminen, mutta mitään konkreettista ei asiakirjaan mahdu. Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmälle tärkeää kysymystä työajan lyhentämisestä ei tekstissä käsitellä lainkaan. Liitolla ei myöskään ole kielteistä kantaa ydinvoimaan.

Piirainen löytää asiakirjan latteudelle ja konkretian puutteelle selkeän syyn.

– Liitolta puuttuu kapitalismin analyysi. Jos ei tiedä missä ollaan, niin ei voi olla konkreettisia tavoitteitakaan, pohtii Piirainen.

Nyt vaikuttaa siltä, että politiikan rajaaminen ay-toiminnan ulkopuolelle ja muka-riippumattomuus puoluepolitiikasta on luomassa tyhjiötä, joka täyttyy oikeistolaisen hallitus- ja EU-politiikan sekä ydinvoimateollisuuden lobbareiden näkemyksillä. Häviäjänä on se sama duunari, jonka puolesta liitto vannoo kamppailevansa.

– Totta kai rakennusalan työläisiin vaikuttavat esimerkiksi se, miten lasten päivähoito järjestetään tai millaista on harjoitettu kunta- tai valtion yksityistämispolitiikka, muistuttaa Piirainen.

Kriittisiä ääniä ja paikallista tasoa vahvistettava

Harmaasta taloudesta käytiin Piiraisen mukaan kiivasta polemiikkia, mutta monia puheenvuoroja sävytti jo hienoinen epätoivo: mahtaako sille kohta enää mitään? Kokouksessa hyväksyttiin lausuma, jossa liitto vaatii lisää resursseja ulkomaalaisille työntekijöille sosiaaliturvatunnuksia myöntäville maistraateille. Lisäksi halutaan, että rakennusalalla otetaan käyttöön veronumero ja siihen liittyvät tilaajan ja päätoteuttajan ilmoitusvelvollisuudet.

Piiraisen mukaan ei riitä, että harmaa talous nähdään vain viranomaisten valvontaongelmana.

– Pitää saada isot tilaajat, yritykset, valtio ja kunnat kuriin. Tarvitaan järjestöllisiä painostuskeinoja, kuten aikoinaan istuttiin rikkurityövoimaa ulos. Liiton linja pitää olla, että rötösteleviä tilaajia rangaistaan järjestelmällisesti eikä vain soiteta valvojille, että tulkaapa katsomaan tuota ja tuota työmaata.

Liittokokouksen pettymyksen jälkeen on Piiraisen mukaan lähdettävä rakentamaan paikallistoimintaa osastoissa ja vahvistettava liiton kriittisiä ääniä. Siihen tarjoaa hyvää pohjaa Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmä sekä yhteistyö Kriittisen ay-verkoston kanssa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.