Suuryritysten pohjaton ahneus TVO:n irtisanomisten taustalla

27.03.2015 - 16:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kristiina Kumlander, Pekka Lundgren ja Matti Vuorenpää kritisoivat energiayhtiön voitontavoittelua. / TA |

Teollisuuden Voiman (TVO) tammi-helmikuussa käymien yt-neuvottelujen lähtökohtana ollut 15 miljoonan euron säästövaatimus henkilöstökuluista ja maksimissaan jopa 110 henkilön vähennys ”tuotannollisista ja taloudellisista syistä” asettuu outoon valoon tarkemmassa tarkastelussa. SKP:n Satakunnan eduskuntavaaliehdokkaat Pekka Lundgren, Matti Vuorenpää ja Kristiina Kumlander haluavat nostaa asiaa esille.

TVO myy tuottamansa sähkön omistajilleen niin sanotulla Mankala-periaatteella, jonka mukaan osakkaat saavat sähkön tuotantokustannuksien mukaisella hinnalla ja TVO ei tuota voittoa eikä tappiota.

– Yt-neuvottelujen alussa tuotantoon osallistuvat henkilöt rajattiin pois neuvottelujen piiristä ja voimalaitoksia aiotaan jatkossakin käyttää täydellä teholla. Tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä on vaikea perustella esitettyjä vaatimuksia. Todellisena syynä taustalta löytyykin TVO:n omistajien – Fortumin ja Pohjolan Voiman – voitontavoittelu, toteaa ehdokaskolmikko.

Sähkön pörssihinta laskussa

TVO julkaisi vuoden 2014 toimintakertomuksensa ja tilinpäätöksensä helmikuun lopussa. Sen tietojen perusteella on helposti laskettavissa, että Olkiluodon ydinvoimalaitoksilla tuotetun sähkön tuotantokustannus vuonna 2014 oli kaksi senttiä kilowattitunnilta. Pekka Lundgren huomauttaa, että edellisestä vuodesta kustannus on laskenut lähes kymmenen prosenttia.

– Sähkön pörssihinta, johon tuotantokustannuksia yleensä verrataan, on viime vuosina laskenut noin kuudesta sentistä kilowattitunnilta vähän alle neljään senttiin. Omistajat saivat siis aiemmin sähkön kolmasosalla sen käyvästä markkinahinnasta ja joutuvat nyt maksamaan puolet markkinahinnasta, toteaa Lundgren.

Palkat sivukuluineen olivat vuonna 2014 alle 20 prosenttia myydyn sähkön hinnasta, ja ne pienenivät 1,8 miljoona vuodesta 2013. Yt-neuvottelujen aluksi esitetty 15 miljoonan euron säästövaade on neljäsosa koko palkkasummasta.

– Jos näin suuri osa henkilökunnasta on ”tarpeetonta” niin millaista on ollut TVO:n henkilöstöpoliittinen osaaminen kuluneina vuosina, ihmettelevät satakuntalaiset kommunistit.

Henkilöstövaikutukset suuria

Viime vuoden tilinpäätöstietojen mukaan TVO on jo viime vuonna vähentänyt henkilöstöä yli viidelläkymmenellä henkilöllä. Yt-neuvottelujen loputtua kerrottiin lopputuloksena ”irtisanomisuhan alla” olevan 42 henkilöä.

Jo aiemmin tämän vuoden alussa ei ole enää jatkettu useiden kymmenien määräaikaisten työntekijöiden työsuhteita.

Tiedonantajan saamien tietojen mukaan TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua kertoi työntekijöille pitämässään yt-neuvottelujen jälkeisessä katsauksessa, että määräaikaisten työntekijöiden poispotkimisella halutaan saada vielä miljoonan lisäsäästö ja konsulttien käytön vähentämisellä halutaan säästää viisi miljoonaa. Tämä tarkoittanee vielä parinkymmenen määräaikaisen työsuhteen ja viidenkymmenen konsulttisopimuksen päättymistä.

Kun vielä otetaan huomioon, ettei kymmenien eläköityvien työntekijöiden tilalle olla ottamassa uusia, tulee tämä vaikuttamaan parin vuoden sisällä jo lähelle kahteen sataan henkilöön. (TA-Satakunta)

TVO huono palkanmaksaja

Palkanmaksajana TVO on tunnetusti huono.

– Palkkataso on vaativiin tehtäviin ja henkilöstön osaamiseen nähden luvattoman heikko, mutta TVO on ollut haluttu työpaikka pysyväksi uskotun työsuhteen takia, sanoo Tiedonantajan haastattelema TVO:n työntekijä.

– Erityisesti ylemmät toimihenkilöt, joka on suurin henkilöstöryhmä, ovat erittäin korkeasti koulutettuja. Ei monestakaan voimalaitoksesta löydy näin paljon tohtoreita.

Henkilöstö on erittäin sitoutunutta voimalaitosten turvalliseen käyttöön ja kunnossapitoon. Henkilöstön keskuudessa kannetaankin nyt huolta siitä miten kaikki lakisääteiset tehtävät ja esimerkiksi vuosihuollot saadaan hoidettua pienemmällä henkilökunnalla. Pahimmillaan vaarassa on käyttöluvan uusiminen vuonna 2018. Esimakua mahdollisista ongelmista ja TVO:n jyrkästä linjasta saatiin äskettäisen generaattorivian aikana. Työntekijät kieltäytyivät ylitöistä YT-neuvottelujen aikana, jolloin TVO käytti mahdollisuuttaan pakottaa osa henkilöstöstä vuorotyöhön ja siirrettyyn työaikaan. Asia on tiettävästi riitautettu ja ratkaistaan lopulta lakituvassa.

TVO on myös tunnettu pitkistä peräkkäisyyksistä määräaikaisissa työsopimuksissa. Uutena elementtinä tämänvuotisiin määräaikaisiin työsopimuksiin on otettu mahdollisuus irtisanoa ne kesken määräajan. Pysyviä tehtäviä hoitavat monessa tapauksessa määräaikaisella sopimuksella olevat henkilöt vuodesta toiseen. Sekä yhtiö että työntekijät tietävät tämän laittomaksi, mutta pelko työpaikan menettämisestä ja usko siihen, että työsuhde kuitenkin jatkuu, on estänyt työntekijöiden vaatimukset työsuhteen muuttamisesta pysyväksi ja oikeustoimiin ryhtymisen.

– Nyt tämä usko jatkuvuuteen on mennyttä ja TVO tulee näkemään seuraukset, sanoo haastattelemamme työntekijä. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa