Syyskuun 17.: kansainvälinen vastarinnan päivä!
Lauantai 17. syyskuuta on toiminnan ja vastarinnan päivä eri puolilla maailmaa.
Espanjan torien liikkeestä inspiraationsa hankkinut Take the Square -liike on valtaamassa New Yorkin pörssikatu Wall Streetia. Tarkoituksena on muuttaa globaalin kapitalismin keskipiste samanlaiseksi kansalaisten protestin symboliksi, kuin mikä Egyptin Kairon Tahririn aukiosta muodostui arabikansoille viime keväänä.
New Yorkin lisäksi kansainvälinen pankkien vastainen toimintapäiväaloite on levinnyt muualle Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Nyt erilaisia tempauksia ja valtauksia on suunnitteilla muun muassa Los Angelesissa, Seattlessa, Lontoossa, Ateenassa, Berliinissä ja Tel Avivissa Israelissa.
Valtauspäivälle on valmisteilla globaali tv-kanava, joka yhdistäisi livevideokuvaa eri kaupungeista.
Euroopan ay-liike protestoi europolitiikkaa vastaan
Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö EAY on julistanut lauantain 17.9. mielenosoitusten ja protestien päiväksi. Päätapahtuma on Puolan Wroclaw'ssa, missä kokoontuvat Euroopan unionin valtiovarainministerit. Kokouksessa EU:n päättäjät pähkäilevät euron kriisiä ja Kreikan talouden tukipaketteja.
Suomessa EAY:n toimintapäivä näkyy ja kuuluu ainakin Tampereella, missä Kriittinen ay-verkosto pitää telttaa Keskustorilla. Tampereella järjestetään samaan aikaan myös Tiedonantaja-festivaali, joka kokoaa poliittista ja yhteiskunnallista muutosta vaativia radikaaleja voimia.
Suomenkielinen 15M-liikettä seuraava uutispalvelu >>>
Suomen Torilla tavataan -liike >>>
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.