Keywords:

”Tämä sote-esitys on syytä hylätä”

20.03.2017 - 16:30
Asukkaiden vai yhtiöiden valta? -pamfletin julkaisutilaisuudessa keskustelivat Olli Salin (vas.), Emilia Palonen sekä Maija Anttila. Kuva Toivo Koivisto.

Hallituksen esittämä sote- ja maakuntauudistus herättää yhä kovempaa kritiikkiä. Painavan lisän tähän arvosteluun tuo uusi pamfletti Asukkaiden vai yhtiöiden valta?, jossa esitetään myös vaihtoehtoja palvelujen leikkaamiselle, yhtiöittämiselle ja yksityistämiselle.

Kirjassa arvioidaan palvelujen yhdenvertaisuutta, sujuvuutta ja tehokkuutta koskevien tavoitteiden väistyneen yhtiöittämistä ja palvelumarkkinoita koskevien tavoitteiden tieltä. Maakuntien itsehallinnon sijasta on kyse pikemminkin sote-palvelujen siirtämisestä kuntien itsehallinnon piiristä ministeriön ja yhtiöiden ohjaukseen, totesi pamfletin toimittaja Yrjö Hakanen viikko sitten kirjan julkistamiskeskustelussa Helsingin yliopiston opiskelijakirjaston Kaisa-talon kirjakahvilassa. 

Kritiikkiin yhtyi kirjaa kommentoimaan kutsuttu Helsingin sote-lautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sdp), jonka mielestä koko tämä sote-esitys pitäisi hylätä. Hän katsoi, että vasemmistopuolueiden on syytä irtaantua hallituksen esityksestä kokonaan, eikä tyytyä arvostelemaan vain yhtiöittämisen ja valinnanvapauden ongelmia.

"Hallituksen esittämä sote-malli silpoo erittäin pahasti palveluketjut."

– Hallituksen esittämä sote-malli silpoo erittäin pahasti palveluketjut. Ne ihmiset, jotka eivät pysty itse palveluja valitsemaan ja kilpailuttamaan, voivat jäädä suorastaan heitteille, varoitti kirjan sote-arvioita esitellyt Olli Salin, joka on toiminut pitkään Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkönä.

– Toisaalta Mehiläinen, Terveystalo ja muut isot yksityiset yhtiöt kuorivat kerman päältä. Demokratia häipyy ja yhtiövalta vahvistuu.

Asukkaita vai asiakkaita?

Politiikan tutkija Emilia Palonen totesi, että sosiaali- ja terveydenhuollon ohella palveluja koskevissa ratkaisuissa on kyse siitä, miten ”me” määritellään. Olemmeko me asiakkaita vai asukkaita, joilla on oikeuksia ja osallisuus palveluja koskevaan päätöksentekoon?

Hallinnosta tulee entistä byrokraattisempi eikä kustannuksia kyetä hallitsemaan.

Palonen kirjoittaa pamfletissa Helsingin Maunulan kokemuksista uudenlaisesta lähidemokratiasta ja osallistuvasta yhteishallinnosta. Hänen mielestään niillä on laajempaakin merkitystä siinä, miten ”me” määritellään.

Asukkaiden vai yhtiöiden valta? –pamfletissa arvioidaan hallituksen esityksen johtavan valtavaan yksityisten palvelumarkkinoiden laajentamiseen verovaroilla ja julkisten palvelujen supistamisen kustannuksella. Seurauksena on lähipalvelujen vähentäminen, asiakasmaksujen nostaminen, hyvätuloisia suosivat ratkaisut ja eriarvoisuuden lisääntyminen. Hallinnosta tulee entistä byrokraattisempi eikä kustannuksia kyetä hallitsemaan, arvioi perusterveydenhuollon näkökulmasta pamflettiin kirjoittanut Kotkan avoterveydenhuollon ylilääkäri Liisa Taskinen.

Pamfletin 14 kirjoittajaa arvioivat myös sote-uudistuksen kriisiä, hyvinvointimallin muutosta, sosiaalityötä, palvelujen alueellista jakautumista, henkilöstön asemaa, kansalaistoimintaa, demokratiaa, koulutusta ja yhdyskuntasuunnittelua.

Asukkaiden vai yhtiöiden valta? Toim. Yrjö Hakanen. 208 sivua. TA-Tieto Oy. Tiedonantajan kautta hinta 15 € (+postikulut). Tilaa verkkokaupasta >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.