TA-KOMMENTTI: Erilainen pamfletti kulkee vastavirtaan

29.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31 / 29.8.2008

Elämme suorastaan poliittisten pamflettien uutta tulemista. Tänä vuonna on julkaistu pamfletteja muun muassa puolueiden kriisistä, pätkätyöläisistä ja reilummasta verotuksesta.


Nyt joukon jatkoksi on saatu kommunistien painava puheenvuoro, Vastavirtaan-pamfletti, joka eroaa monella tavalla muista julkaisuista. Se ei allekirjoita väitteitä kaikkien puolueiden uusliberalisoitumisesta tai politiikan vaihtoehdottomuudesta. Se ei rajoita tarkasteluaan vain Suomen valtion, parlamentaarisen politiikan tai markkinatalouden kapeisiin raameihin.


Vastavirtaan-pamfletti operoi samanaikaisesti globaalin kapitalismin, Euroopan unionin, kansallisvaltion ja kunnan tasoilla. Siinä hahmotellaan kapitalismin horisonttia ylittäviä tekijöitä perustavalla tavalla uudenlaiselle politiikalle ja sosialistiselle yhteiskunnalle. Muutoksen mahdollisuuksien etsiminen tapahtuu erittelemällä nykyisen markkinaehtoisen kehityksen ristiriitoja.


Analyysin välineet pamfletti ammentaa marxilaisen tieteen ja työväenliikkeen kokemusten rikkaasta ja ajankohtaisesta työkalupakista. Siinä esiintyy myös sana sosialismi ilman, että se on typistetty vain arvoiksi tai ihanteiksi, kuten monet muut itseään vasemmistopuolueeksi kutsuvat tekevät.Pamfletti esittää vetoomuksen punavihreästä yhteistyöstä porvarihallituksen kaatamiseksi ja politiikan suunnan muuttamiseksi. Kommunistien mielestä on välttämätöntä koota erilaisten asiakohtaisten aloitteiden ympärille punavihreän yhteistyön verkostoja. Tällaisesta verkostosta voidaan kasvattaa sellainen "kriittinen massa", joka voi ottaa aloitteen ja muuttaa nykypolitiikan suuntaa.


Pamfletti ottaa ajankohtaisesti kantaa myös siihen, miten yhä eriarvoisemman sosiaalisen kehityksen kääntöpuolena on entistä epädemokraattisempi vallankäyttö, lisääntyvä kontrolli, militarismi ja sota. Kirjasta löytyy parikin puheenvuoroa, joissa varoitellaan miten Suomea ollaan entistä tiukemmin viemässä sotilasliittoon, käymään globaalin pääoman sotia luonnonvaroista.Kunnallisvaalien alla kannattaa kaivaa esille kommunistien pari vuotta sitten kirjoittama Kuntapamfletti, joka sisältää edelleen ajankohtaisia kunnallispoliittisia puheenvuoroja.


Kirjasesta voi itse kukin löytää konkreettisia vaihtoehtoja kunnissa mylläävälle uusliberalismille, jonka lumo tuntuu vallanneen valtaosan muista puolueista.MARKO KORVELA* VASTAVIRTA-pamfletti


Uusi pamfletti haastaa käsitykset politiikan ja kapitalismin vaihtoehdottomuudesta.


– Kirjoittajina Seppo Ruotsalainen, Marko Korvela, Pertti Multanen, Maija Hakanen, Erkki Susi, Camilla Kantola, Jari Heinonen, Olli Savela, Arto Viitaniemi, Arjo Suonperä, Juha-Pekka Väisänen, Lena Huldén, Emmi Tuomi ja Yrjö Hakanen. 160 sivua.


– Kustannusyhtiö TA-Tieto Oy


– Hinta Tiedonantajan kautta 15 euroa (+postimaksu)


– Tilaukset: p. (09) 774 3810 tai toimisto(at)tiedonantaja.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli