TA-KOMMENTTI: Metallin liittokokousvaaleista tuli fiasko

11.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 15 / 11.4.2008

Metallityöväen liiton liittotoimikunta joutui siirtämään liitokokousvaalien uurnavaalin järjestettäväksi 27.-29.4.2008. Siirto johtui siitä, että vaalin järjestäjäksi päätetty Itella oli lähettänyt todisteen äänioikeudesta uurnavaalissa 11 000 liiton jäsenelle, jotka olivat jo äänestäneet ennakkoon ja vastaavasti jättänyt lähettämättä todisteen samalle määrälle jäseniä, jotka eivät olleet äänestäneet. Mikäli tällä kertaa kaikki menee kohdalleen, voitaneen liittokokous pitää ajallaan.


Itsenäisen metallin puolesta -vaaliliiton vetäjä Pertti Haverinen pitää vaalien epäonnistumisen syynä niiden järjestämisen antamista suurelta osin ulkopuolisen tahon, eli Itellan toimeenpantavaksi.


Myös liiton johdon laatimat äänestysohjeet ja aikataulu oli laadittu siten, että sekaannus oli odotettavissa lähes varmasti.


– Ennakkoäänestyksessä annettujen vaalilippujen viimeinen palautushetki oli laitettu viimeiselle äänestyspäivälle klo 12, joka saattoi osaltaan olla syynä katastrofaalisen tilanteen syntymiseen, toteaa Haverinen.


Hän kysyykin, että johtuuko vaalien ulkoistaminen siitä, että liiton organisaatio on rapautettu vuosien mittaan sellaiseen tilaan, ettei se selviydy vaalien järjestämisestä.


– Metallin vaalifiasko on valaiseva esimerkki myös siitä miten voi käydä, kun vaalien järjestäminen annetaan ulkopuoliselle taholle. Koko sotku voi tulla maksamaan liitolle melkoisia summia jos liittokokousta joudutaan siirtämään, joka on vielä mahdollista jos nämä sotkut johtavat valituksiin ja vaalien tuloksen hylkäämiseen, sanoo Haverinen.


Vaalien demokraattisuus on asetettu kyseenalaiseksi ainakin Varsinais-Suomen vaalipiirin alueella, jossa piirin tai ainakin joidenkin ammattiosastojen jäsenrekisterit ovat olleet sellaisten tahojen käytössä, joilla niihin ei ole oikutta.


Haverinen kehottaa kaikkia niitä metallin jäseniä, jotka eivät ole ennakkoon äänestäneet, käyttämään äänioikuttaan uurnavaalissa. Uurnavaalissa äänioikeutetuille lähetetään uusi todiste äänioikeudesta. Vanhalla todisteella ei voi äänestää.


Itsenäisen metallin puolesta -vaaliliitolla on ehdokkaita Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen vaalipiireissä.


Metallin vaaleissa valitaan 486 edustajaa toukokuussa pidettävään liittokokoukseen. Ennakkoon äänesti 41,4 prosenttia äänioikeutetuista eli 67 161 äänioikeutettua. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli