Taistelu Turusta

04.05.2011 - 09:59
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Elokuva Taistelu Turusta kertoo siitä kenen kaupunki on, miten ja millä ehdoilla se muuttuu. Millainen Turku oli se, joka katosi kaupunkikuvaa modernisoitaessa ja vanhaa tuhottaessa. Tähän kysymykseen ohjaaja Jouko Aaltonen kietoo nykypäivän nuoret, jotka yrittävät ottaa tänään haltuunsa kaupunkitilaa; sitä joka on kaupunkilaisten omaisuutta, mutta tyhjillään. Keskeinen dilemma on se, kenelle rakennettu ympäristö kuuluu ja kuka siitä päättää. Siis kysymys, josta Turun päättäjät ovat vaienneet tehokkaasti jo vuosikaudet. Aaltosen dokumenttielokuvakaan ei anna vastausta tähän. Äänessä ovat menneitä muistelemassa menneen ajan poliitikot kuten Ensio Laine, Pertti Paasio, Ilkka Kanerva ja Annika Lapintie.

Nuorille talonvaltaajille äänen antaa valtaaja-aktivisti, taiteilija Suvi Auvinen, kuten usein ennenkin. Hänen valovoimaisuutensa ja sanavalmiin anarkisminsa varaan on jo vuosia rakentunut se kirkasotsainen ja kamppaileva kuva, joka Turun Valtaajista on. Muutoin dokumentissa autonomista kulttuurikeskusta havitteleva joukkio näyttäytyy kaljaa kittaavana rastahöttönä, jonka tarkoitusperät eivät katsojalle täysin avaudu. Onko tarkoitus saada tilaa suojelluksi, tilaa taiteelle vai tilaa kotibilepaikan korvikkeeksi. Vastausten puute ei ole silti häiritse. Dokumenttina Taistelu Turusta on vahva, hyvä ja sillä on paikkansa.

Paikka on hieman liiankin hyvä. Huhtikuun ensi-illassa istuu tuhat kaupunkilaista kulttuuripääkaupunkisäätiön sponsoroimana suut hymyssä kuin cocktailkutsuilla. Ikävät asiat saadaan hetkeksi establishmentin jalustalle, pois undergroundista. Se sopii hyvin kaupunginjohdolle, joka siunannee vuosikymmeniä kestäneen korruption jatkuvuuden. Pikku kriitinen kulttuurifestivaalikatsaus, ja katso: asia on loppuunkäsitelty.

Toivottavasti silti ei, sillä elokuva kertoo laajemminkin suomalaisen kaupunkimiljöön muutoksesta modernismin ja kasvun huumassa. Maan vanhin kaupunki on antanut tälle nimen: Turun tauti. Toimintatavalle, jossa poliitikot ja liike-elämä yhteisten intressien nimissä junailivat purkamista ja rakentamista ohi virallisen päätöksenteon. Tauti levisi muuallekin, eikä sille ole löytynyt lopullista lääkettä vieläkään.

Kunnalliseen päätöksentekoon osallistuneet poliitikot sekä koko joukko virkamiehiä todistavat dokumentissa korruption, jota rakennusliikkeet röyhkeästi suuntasivat puolueosastoille lukuisin eri tavoin; edellyttäen tietenkin vanhan kaupunkimiljöön purkamisen uudisrakentamisen tarpeisiin.

Aaltonen yhdistää arkistomateriaalia sekä päätöksentekijöiden, virkamiesten ja kansalaisliikkeiden aktiivien haastatteluja nykyhetken tapahtumiin. Taistelu Turusta on monisäikeinen kokonaisuus, se on poleeminen ja vaikuttava. Uusi tuhoaa vanhaa. Taistelu Turusta tuo tämän iholle. Tuhoutuneita kohteita esitellään hitailla kamera-ajoilla, joissa eteen sijoitetussa kehyksessä nähdään kadonnut maisema. Menneisyys ja nykypäivä ovat yhtä aikaa läsnä.

Elokuvan esiin nostamat kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia, eivätkä vain Turussa. Korruptio kuntatasolla jatkuu koko maassa entiseen malliin. Dokumentin suurin ansio onkin se, että edes yhden suomalaisen kaupungin poliittisia toimijoita on saatu todistamaan korruption olemassaolosta ja sen merkityksen vaikuttavuudesta.

Helppohan heidät oli saada, koska tapahtumat ovat rikoksina vanhentuneet. Kähminnät kaupungissa kuitenkin jatkuvat, sen kuulu ja kaunis Sininen talo purettiin hiljattain – ja dokumentissa haastateltavan Turun tilakiinteistölaitoksen johtaja Martti Kuitusen vieressä seisoo vankasti rakennusyhtiö NCC:n viiri.

Taistelu Turusta, Illume Oy. Ohjaus Jouko Aaltonen, käsikirjoitus Jouko Aaltonen, Rauno Lahtinen ja Olli Vesala, kuvaus Pekka Aine. Elokuva tulee teattereihin 29.4.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.