Taiteen universaalia kieltä

12.06.2013 - 09:49
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Uusi Ilofestival on tanssilavanostalgiaa kotimaisilla huippuartisteilla. Se myös tarjoaa retken kauniiseen Tuusulan Kellokosken kirkonkylän maalaismaisemaan. Kesäkuun puolessa välissä järjestettävällä festivaalilla on myös sanoma: rauha alkaa jaetusta ilosta, tanssista ja kohtaamisista kulttuurin rajattoman kielen äärellä.

– Tarvitsemme rauhantyötä yhä enemmän tämän ajan maailmanpolitiikan epävakaassa ja jopa pelottavassakin tilanteessa, painottaa festivaalia tuottava nuori rauhanaktivisti, teatteriopiskelija Anna Böhm.

– Konfliktit ovat konkretisoitumassa vihanpitoon huolestuttavan laajalti maailmassa. Eikä niin kaukana meistäkään, sillä esimerkiksi Iraniin on matkaa Suomesta vain 4700 kilometriä!, Böhm huomauttaa ja muistattaa oman poliittisen tilanteemme eskaloitumisesta, jossa nouseva vanhakantainen nationalismi on jo aiheuttanut pelkoa ja väkivaltaa.

Suomalaiset rauhanjärjestöt esittäytyvätkin festivaalilla tarjoten eri näkökulmia rauhantyöhön ja myös todellisia vaikuttamiskeinoja.

Festivaali tarjoaa itse konkreettista apua kansainväliseen rauhantyöhön. Tapahtuman tuotot ohjataan maailman vanhimmalle rauhanjärjestölle, International Peace Bureaulle. Järjestö sai jo vuonna 1910 Nobelin rauhanpalkinnon. Tätä seurasi vuonna 1913 Henri La Fontainen saama Nobel-palkinto työstään Peace Bureaussa. Se toimii edelleen aseistariisunnan ja konfliktien väkivallattoman ennaltaehkäisyn sekä kansainvälisen yhteistyön puolesta. International Peace Bureau on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

– Se uskoo vahvasti rauhan saavutettavan ja ylläpidettävän parhaiten sillä, että yhteisöt paikallisista maailmanlaajuisiin ovat johdettuja demokraattisten periaatteiden mukaan, Böhm taustoittaa.

Merkityksettömyyttä vastaan

Ilofestival tarjoaa rauhanjärjestöjen lisäksi musiikkia ja teatteria. Musiikkitarjonta on Anna Böhmin mukaan kotimaista. Teatteri on tyylilajiltaan perinteistä katuteatteria, joka kiskoo katsojan osallistumaan.

– Musiikki on tuttua ja myös kokeilevaa. Iloita voi sekä listoilta kuulujen artistien kuin UG-yhtyeidenkin tahtiin, Böhm kertoo.

Päivän aikana lavalle nousevat Mirel Wagner, 22-Pistepirkko, Aino Venna, Tuomari Nurmio ja Dylan. Suuressa Tanssipaviljongissa soittavat Kari Peitsamo, Joose Keskitalo, Tundramatiks, Transkaakko sekä Jaakko Laitinen ja Väärä raha. Kokeilevan musiikin lavalla nähdään nousevia kykyjä, kuten Gorbatron, Statues Made of Matchsticks, Nuori Hannes & Pastori, Väinö Grön ja Surviainen.

Yksi odotetuimmista festivaalipäivän artisteista on Joose Keskitalo. Hänen olemuksessaan on havaittavissa niin blues-saarnamiestä kuin kansanlaulajaakin. Keskitalon mukaan hänen on tärkeää taistella omilla lauluillansa merkityksettömyyttä vastaan.

– Sitä ajatusta vastaan, että millään ei ole mitään väliä. Ajattelen, että pienilläkin asioilla on oma tärkeä merkityksensä.

Ihmiset itse, meistä jokainen, aiheuttavat hänen mukaansa suurimmat ristiriidat, joista kumpuavat väkivalta ja sota. Mutta miten ihminen sitten voisi edistää rauhaisaa yhteiseloa?

– Pyrkimällä ensin rauhaan itsensä kanssa. Rauhan ja hyvyyden leviäminen lähtee siitä. Se muodostuu tätä kautta salakavalasti, eikä ihmisen välttämättä tarvitse itse edes tiedostaa tätä, Keskitalo pohtii.

Anna Böhm ja Joose Keskitalo toivovat festivaalille muodostuvan rennon letkeän ilmapiirin, josta välittyy tunne, että jokaisen pienikin panos rauhantyössä on tärkeä ja kulttuuri luo siihen siltoja.

Ilofestival 15.6. kello 12 alkaen

Männistöntie 4, Kellokoski, Tuusula

Liput 29 € /35 €

www.ilofestival.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.