Talvivaaran uraanikaivaukset herättävät huolta
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö ilmoitti viime tiistaina aloittavansa uraanin talteenoton nikkelikaivoksellaan Sotkamossa.
— Yhtiön ilmoitus tuli täytenä yllätyksenä, sanoo Kainuun luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Tarja Leinonen Kajaanista. — Olimme kyllä tietoisia, että Talvivaarassa on uraania ja tarkoituksemme oli ryhtyä selvittämään asiaa.
— Pettymys on senkin vuoksi suuri, koska uraanin etsintäyhtiö Namura vastoittain veti saamansa valtausluvat Kainuun alueelta pois. Euroopassahan uranikaivokset on suljettu ympäristöongelmien vuoksi. Talvivaarassa kaivosyhtiö aikoo ovelasti taktikoida, muka uutta ympäristövaikutusten arviointia ei tarvita.
— Yhtiö järjesti Kainuun luonnonsuojelupiirin johdolle oman tiedotustilaisuuden samana päivänä kun tieto julkistettiin. Paikalla olivat tehdaspäällikkö, kestävän kehityksen päällikkö ja uraaniprojektin päällikkö. Päälliköt olivat varautuneet kalvosulkeisella vaikuttamiseen. Puolitoista tuntisen väittelyn aikana selvisi, ettei heillä ollut riittävästi tietoa uraanin käsittelyyn liittyvistä riskeistä, kertoo Tarja Leinonen.
Valtimolla aivan Sotkamon rajalla asuvat Anita ja Lauri Tienhaara. He saavat toimeentulonsa uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntäen. Oma mehiläistarha tuottaa hunajaa, metsästä kerätään marjat ja sienet.
— Tästä on linnuntietä Talvivaaraan noin kolmekymmentä kilometriä, sama kuin Kajaanista ja Sotkamosta, sanoo Anita Tienhaara.
— Olemme aivan järkyttyneitä. Jos Talvivaarasta tulee uraanikaivos, emme voi markkinoida tuotteitamme enää luomuna. Ja merkitseehän se terveysriskiä koko alueelle. Puhdas ja terveellinen luonto ja mahdollisuus luonnonmukaiseen elämäntapaan menetetään lyhytnäköisen hyödyntavoittelun takia, Anita Tienhaara pohtii.
— Senkin jälkeen kun kaivos suljetaan, jäävät uraanin haitat meille ikuisiksi ajoiksi.
Uraanin talteenottaminen ei ole niin yksinkertaista, kuin kaivosyhtiö antaa ymmärtää, sanoo eläkeläinen Jouko Partanen Sotkamosta.
— Kaivostoiminnan riskit heijastuvat ympäristöön monella tavalla. Vaikka ns. "keltaisen kakun" valmistaminen onnistuisi, uraania joudutaan säilyttämään huolella prosessin aikana, ettei se joudu vääriin käsiin.
— Siinä joudutaan terrorismin pelossa tiukkoihin turvatoimiin. Mitkä sen vaikutukset ovat kansalaisyhteiskuntaan, joudummeko jonkinlaiseen poliisivaltioon, jossa ihmisiä seurataan hyvinkin tarkkaan. Kuinka turistit suhtautuvat siihen? kyselee Jouko Partanen.
— Sotkamo elää turismista ja uraanin kaivaminen ja käsittely ei varmasti ole mikään vetovoimatekijä. Jos uraanin käsittelyyn saadaan muutamia kymmeniä työpaikkoja, niin minkä verran menetetään toisaalla? Jos valtioneuvosto käsittelee vielä luvan myöntämistä, niin siinä nähdään kenen etuja hallitus valvoo.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.