Talvivaaran ympäristötuhot otettava vakavasti

26.03.2012 - 17:54
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Marianne Maksniemi ja Susanna Rissanen pohtivat, tarjoaako Kajaanin seutu jatkossa enää lapsiperheille soveltuvaa elinympäristöä. / TA |

ELY -keskuksen toistuvista huomautuksista ja varoituksista huolimatta Talvivaara ei ole saanut ympäristöpäästöjään kuriin. Kajaanin kaupungin päättäjät ovat kerta toisensa jälkeen katsoneet läpi sormien Talvivaara Sotkamo Oy:n toimia.

– Tälle on tultava loppu ennen kuin on liian myöhäistä, toteavat kajaanilaiset Marianne Maksniemi ja Susanna Rissanen.

Alue on saastunut

Naisten mukaan Talvivaaran kaivos on toiminnallaan ja riittämättömällä varautumisellaan aiheuttanut Kainuun Talvivaaran alueen saastumisen.

– Talvivaara Sotkamo Oy on myöntänyt, että arvio sulfaattipäästöjen suuruuksista oli virheellinen. Kaivostoiminta on osoittanut konkreettisia haittavaikutuksia alueen ympäristöön, asukkaiden viihtyvyyteen ja Kainuun matkailuelinkeinon harjoittamiseen. Talvivaara Sotkamo Oy:n ratkaisuna on lakaista ympäristöhaitat maton alle vain nimellisesti, hakemalla päästöjen monikymmenkertaista korotusta, vaikka päästörajojen ylitys jo pienemmillä luvilla on aiheuttanut mittavia haittoja, sanovat Maksniemi ja Rissanen.

– Vastustamme Talvivaaran aikomusta talteen ottaa uraania, koska sitä käytetään joko aseisiin tai ydinvoimaloihin ja se palautuu näin ollen ydinjätteenä tai laskeumana. Koko maailmassa ei ole ainoatakaan ennakkotapausta jossa tällainen kaivostoiminta ei olisi aiheuttanut mittavia ympäristöhaittoja alueelleen. Lisäksi kaivostoiminta on aloitettu lokakuussa 2008 biokasaliuoittamalla, jolloin uraania on irronnut sivutuotteena. Asiantuntijoilla on ollut tietoisuus tästä, kumminkaan uraania ei ole käsitelty asianmukaisesti eikä siihen ole ollut asianmukaisia lupia.

Ajetaanko perheet evakkoon?

Marianne Maksniemi ja Susanna Rissanen pohtivat, että mikäli Talvivaaran uraaniluville ja uusille päästöhakemuksille näytetään vihreää valoa, on vain oikeus ja kohtuus että nämä päättäjät tulevat itse perheineen myös asumaan Talvivaaran kupeeseen.

– Samalla se paikkaisi sitä asukaskatoa, joka lähialuetta tulee kohtaamaan terveyttään ja luontoa vaalivien muuttaessa muualle. Jos kaivostoiminta saa jatkaa nykyisellä mallilla, saatikka pahemmalla saastuttamisella, me joudumme perheinemme harkitsemaan vakavasti tarjoaako Kainuu jatkossa enää meille sellaista elinympäristöä, jossa me haluamme asua ja vaikuttaa, kommentoivat pienten lasten äidit Maksniemi ja Rissanen.

Uutisten mukaan Talvivaaran kaivokselta on päässyt vastikään luontoon metallipitoisia vesiä. Myös poliisi on käynnistänyt rikostutkinnan Talvivaaran kaivosalueella 15. maaliskuuta sattuneesta kuolemantapauksesta. Poliisi epäilee, että kohonneilla rikkivetyarvoilla on osallisuutta tapauksessa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.