Tampereella halutaan miljoonat parkkiluolasta palveluihin

28.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44 / 28.11.2008

Tampereen kaupunginvaltuusto teki budjettikokouksessaan 17. marraskuuta erikoislaatuista historiaa. Laajan budjettisovun mukaisesti ryhmät ja yksittäiset valtuutetut eivät saaneet tehdä lainkaan euromääräisiä muutosesityksiä, ainoastaan budjettitoiveita. Niiden laskunmaksu tulee ensi vuonna lisätalousarvioiden yhteydessä.


Kokoomuksesta Vasemmistoliittoon yltävän sovun ulkopuolella jäivät vain SKP ja Perussuomalaiset. Kaupunginvaltuutettu Jari Heinosen (SKP) mukaan laaja sopu on osoitus siitä, että apulaispormestarien paikkojen kärkkymisen vuoksi puolueissa ollaan valmiita millaisen politiikkaan tahansa. Kokoomuksen varpaille ei saa astua.


Vaikka Tampereen kaupungin talousarvio sisältää kohtuulliset yli 140 miljoonan euron investoinnit, on ne SKP:n ryhmän mielestä monilta osin suunnattu väärin.


– SKP:n ryhmä tarkoittaa ennen muuta kolmea suurta tulevaa rakennushanketta: Rantaväylän tunnelia, 900 -paikkaista P-Hämppiä Hämeenkadun alle ja monitoimihallia. Kaikki hankkeet ovat mittavia ja kalliita ja ne on suunnattu tietoisesti tukemaan ja vahvistamaan tiettyä elämäntapaa ja elämäntyyliä ja samalla myös tietenkin tiettyjä sosiaalisia ryhmiä, sanoi Jari Heinonen SKP:n ryhmäpuheenvuorossa.


Hän sanoi, että P-Hämpin tyyppiset kerskahankkeet eivät juurikaan elvytä taloutta. Rahaa niihin uppoaa sen sijaan valtavasti. Elvyttävää ei ole myöskään bussilippujen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen hintojen nostaminen sekä vesimaksujen korottaminen.
Vihreiden valinta vie


uusliberalismiinJari Heinonen muistutti puheenvuorossaan Tampereen ja sen asukkaiden todellisuudesta. Tampereella on yli 10 000 työtöntä. Paljon on myös osa-aikaisia ja pätkätyöläisiä. Toimeentulotukiasiakkaita on 18 500. Pienituloisia alle 10 790 euroa vuodessa (eli 900 euroa/kk) ansaitsevia on noin 32 000. Huono-osaisten määrä on siis kasvussa.


– Näiden ihmisten kohdalla hyvinvointipalveluista ei saa tehdä kauppatavaraa. Varsinkaan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja etuuksien tarvitsijat ja käyttäjät eivät voi aina olla toiveitaan toteuttavia kuluttajia. Siihen heillä ei ole mahdollisuuksia.


Jari Heinonen jatkoi, että taantuma rokottaa kuntataloutta viiveellä, siksi juuri nyt olisi ollut suuremman täsmäelvytyksen aika. Tampereen ja tamperelaisten etu olisi, että kaupungissa siirryttäisiin punavihreään politiikkaan.


– Vihreät ovat tehneet ja tekemässä suuren virheen, kun he ovat ottaneet uusliberalististiset myllynkivet kaulaansa ja sitoutuneet huonoon politiikkaan. Eivätkö he kykene katsomaan kansainvälistä kehitystä ja suuria muutoksia ympäröivässä maailmassa? Uusliberalismin aika alkaa olla ohi, sanoi Jari Heinonen.


Hän osoitti sanansa erityisesti vihreiden neuvottelijoille Pauli Välimäelle ja Perttu Pesälle, jotka jo vaalipäivän iltana liittoutuivat kokoomuksen kanssa. Ryhmäpuheenvuorossaan Pesä ylisti vuolaasti kokoomusta ja kaksi vuotta kestänyttä musta-vihreää yhteistyötä.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli