Tampereen pormestarivaalissa aseveliakselin lopun alku
Vaikka Tampereen ensimmäiseksi pormestariksi valittiin kokoomuksen Timo P. Nieminen, merkitsee vaaliprosessi kaikkineen kaupunkia 60 vuotta hallinneen aseveliakselin lopun alkua. Näin arvioi kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (skp), jonka mukaan aseveliakselin nokkamiehet Pauli Ruoholahti (sd) ja Seppo Rantanen (kok) ajoivat itsensä poliittiseen umpikujaan.
– Ylimielinen asenne muita ryhmiä kohtaan kostautui. Tämä johti siihen, että demarien Hanna Tainiosta ei tullut pormestaria. Tämä on tietenkin tappio ajatellen Tampereen imagoa työväen kaupunkina, mutta demarit omalla politiikallaan kantavat siitä täyden vastuun, sanoo Jari Heinonen.
Hän arvioi, että demarit Pauli Ruoholahden johdolla ajoivat varsin kokematonta ja poliittisesti pehmeää Tainiota pormestariksi, että he politiikan takapiruina voisivat käyttää todellista valtaa itse. Poliittisen linjan muutoksesta ei ollut vähintäkään merkkiä.
Nyt onkin Heinosen mukaan suuntauduttava niin, että tulevissa kunnallisvaaleissa voi syntyä punavihreä liittoutuma, joka todella muuttaa politiikan suuntaa kaupungissa. Jo sitä ennen vaadittava tulevaa pormestaria lunastamaan lupauksensa siitä, että poliittinen kulttuuri muuttuu.
– Tämä tarkoittaa ennenkaikkea sitä, että kaikki poliittiset ryhmät huomioidaan niiden kannatuksen mukaisessa suhteessa eikä mitään ryhmää suljeta poliittisen päätöksenteon ulkopuolelle. Tämä suljettu politiikka on ollut kokoomuksen, demarien ja niiden kanssa liittoutuneen vasemmistoliiton linja, muistuttaa Heinonen.
Vaikka aseveliakseli murtui sisältä, sen ulkokuori piti apulaispormestarivalinnoissa. Valituiksi tulivat kokoomuksen Irja Tulonen, demarien Riitta Ollila ja Tarja Jokinen sekä vasemmistoliiton Sirkkaliisa Virtanen....
HANNU OITTINEN