Tapahtuma jota ei pitäisi olla

17.10.2015 - 08:15
(updated: 17.12.2015 - 16:30)

Valtakunnallista Asunnottomien yötä vietetään tänään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tapahtumia on yli 20 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Asunnottomien yön järjestäjät muistuttavat, että asunto on perusoikeus eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottoman yö on kylmä, pitkä, pimeä ja yksinäinen. Kylmänä totuutena Asunnottomien yön kansalaisliike haluaa muistuttaa kodin turvasta ja lämmöstä joka kuuluu kaikille.

SKP Helsinki: asunto on ihmisoikeus

SKP:n Helsingin piirijärjestö toteaa kannanotossaan, että asunnottomuus on monimutkainen ja laaja sosiaalinen ongelma. Yhteiskunnan muutokset, kuten työmarkkinoiden ja perhe-elämän murrokset sekä kylmä asenneilmapiiri yhteiskunnan kelkasta pudonneita kohtaan ovat osaltaan lisäämässä ongelmaa. Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmaiset tarvitsevat tukea asumiseen liittyvissä asioissa, samoin ne nuoret, jotka kokemattomuuttaan ovat menettäneet luottotietonsa ja näin mahdollisuutensa vuokra-asunnon saamiseen.
 
- Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia heikompiosaisista ja näiden perustarpeista. Asunto on ihmisoikeus. Asunnottomuus rikkaassa Suomessa on häpeällinen ilmiö. Asunnottomuutta ei tule missään nimessä sallia: perustuslain on taattava kaikille oikeus omaan kotiin, vaativat helsinkiläiset kommunistit.
 

Pääkaupunkiseudulla kaivataan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

Vailla vakinaista asuntoa ry toteaa, että pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämis- ja poistamisohjelma pureutui erityistä tukea tarvitsevien asumiseen sekä yhteismajoituksesta luopumiseen. Tällä hetkellä väliaikaisista majoitusvaihtoehdoista on vaarassa tulla pysyviä pääkaupunkiseudun kireiden asuntomarkkinoiden vuoksi.

Pääkaupunkiseudun huonosti toimivien vuokramarkkinoiden takia asumaan kykeneviä ihmisiä ajautuu sosiaalitoimen tuettujen ja väliaikaisten asumisratkaisujen asiakkaiksi. VVA ry muistuttaa, että mikäli ihmisillä olisi suuremmat mahdollisuudet ideoida  omaa asumistaan tuloluokasta riippumatta, vuokra-asuntotarjonnan lisäämisen lisäksi, asunnottomuustilanne voisi helpottua.

Kriisimajoitus, joka helpottaa ihmisten akuuttia hätää, jää helposti pysyväksi asumisen muodoksi, mikäli kohtuuhintaista vuokra-asuntokantaa pääkaupunkiseudulla ei nopeasti lisätä.

Asumismenojen jatkuva nousu vähentää kotitalouksien kulutukseen jäävien tulojen määrää ja pienentää kansalaisten ostovoimaa. Tämä voi johtaa vakavaan köyhyyskierteeseen lisäten syrjäytymistä ja siitä aiheutuvia haittoja kuten päihde – ja mielenterveysongelmia.

Asunnottomien yön tulet syttyvät lauantaina klo 19 ympäri maata.

www.asunnottomienyo.fi

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.