Tasa-arvoa vanhuspalveluihin

29.03.2010 - 14:39
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Turun Työväen Eläkeläiset vaatii kevätkokouksessaan päättäjiltä toimia vanhuspalveluiden parantamiseksi.

Lääninhallitus antoi elokuussa 2009 perusteellisen selvityksen vanhustenhuollon ympärivuorokautisen hoidon tilanteesta. Selvityksessä osoitetaan epäkohtia, joista useat omaiset ovat myös tehneet kanteluita.

Turkulaiset huomauttavat, että kaupunki on lähivuosina lakkauttamassa kaikkiaan 400 vanhainkotipaikkaa.

— Turun kaupunki päätti viime vuonna lakkauttaa olemattomin perustein Luolavuoren vanhainkodin, jolloin noin 150 vanhusta joutuu pois kodeistaan. Samanlainen vähennysten linja jatkuu. Samaan aikaan on kaupunki päättänyt lisätä palveluseteleiden käyttöä. Niillä korvataan kaupungin omat vanhustenhoidon palvelut. Kaikilla ei kuitenkaan ole taloudellista mahdollisuutta käyttää palveluseteleitä, sillä niiden omavastuuosuudet ovat suuremmat kuin pienillä eläkkeillä pystyy maksamaan, sanotaan Turun Työväen Eläkeläisten kannanotossa.

Myös verotuksen kotitalousvähennystä on markkinoitu osaksi vanhustenpalvelujen tuottamista. Näin ostettujen palvelujen hinnat ovat kuitenkin niin korkeita, ettei tätä verovähennystä pysty käyttämään kuin kaikkein hyvätuloisimmat.

"Satunnainen juttuseura ei riitä"

Palveluseteleillä tai yksityisillä palveluilla ei saa korvata julkisen sektorin palveluja. Vanhusten tasa-arvoisemmasta loppuvuosien elämästä on huolehdittava julkisen sektorin toimesta toisin kuin mitä nyt on kehityksen mukaan tapahtumassa.

— Vaadimme Turkua osoittamaan riittävästi henkilökuntaa niin vanhainkoteihin ja hoivayksikköihin kuin avopalveluun vanhusten kotipalveluihin. Satunnainen juttuseura ei riitä. Tarvitaan apua, joka huolehtii, että vanhuksen arki sujuu. Perusasioiden osalta liian moni vanhus on jo nyt oman onnensa nojassa ja käytännössä täysin heitteillä.

— Vanhuksille on turvattava riittävä apu ja oikea hoitopaikka silloin kun kotona ei enää selviä. Se on maamme vauraus huomioiden mahdollista. Kyse on arvoista, muistuttavat eläkeläiset kannanotossaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.