Tehdas työläisten haltuun Kreikassa

12.02.2013 - 12:42
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Vio.Men työläiset käynnistävät tehdastuotantoa - ja tällä kertaa ilman pomoja. / www.viome.org |

Kreikan Thessalonikissa toimivan Vio.Me (Viomihaniki Metalleytiki) –tehtaan työläisten mitta täyttyi, kun palkat olivat olleet maksamatta jo toukokuusta 2011 lähtien eikä työnantajapuolen väkeä enää tehtaalle ilmestynyt. Sen sijaan että työläiset olisivat jääneet tumput suorina työttömiksi, päättivät he vallata tuotantolaitoksen omaan hallintaansa.

Talouskriisi on riepotellut Kreikkaa jo vuosia, ja maan työttömyysaste kipuaa jo 30 prosentissa. Vio.Men työläiset toteavat, että PASOKin ja konservatiivien hallitus ajaa samaa kurjistamispolitiikkaa kuin aiemmatkin. Hallituksen tyhjiin lupauksiin ei enää ole luottamista, työläisten itseorganisoituminen ja tuotantovälineiden hallinta ovat vastauksia katastrofaaliselle politiikalle ja massatyöttömyydelle. 

Tuotanto pyörimään uudelta pohjalta

Nyt työläiset ovat käynnistämässä tehdastuotantoa uudelleen 12. helmikuuta. Työläisten mukaan tuotanto ei vanhoja pomottajia kaipaa – eikä sen paremmin uusiakaan.

Tuotanto organisoidaan työläisneuvostojen pohjalta ja päätökset tehdään kollektiivisesti. Nyt on jo päätetty, että rakennusmateriaaleja valmistavan tehtaan tuotantoa kehitetään entistä ympäristöystävällisempien ja turvallisempien tuotteiden suuntaan.

– Kamppailu ei saa rajoittua vain Vio.Me:n tehtaalle. Sen pitää levitä muihinkin lopetusuhan alla oleviin tehtaisiin ja työpaikoille. Syntyvä itsehallinnollisten tuotantoyksiköitten verkosto voi muodostaa pohjaa uudenlaiselle taloudelle, jossa on vähemmän riistoa, epätasa-arvoa ja hierarkioita, toteavat Vio.Men työläiset kannanotossaan.

Vio.Men väki toivoo tukea kaikilta maailman työläisiltä, työttömistä ja muilta, jotka ovat joutuneet kapitalismin kriisin kaltoin kohtelemaksi.

– Osoitamme kaikille, että me työläiset pärjäämme paremmin ilman pomoja! toteavat Vio.Men työläiset.

Lue lisää aiheesta: www.viome.org

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (83 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.