Tehdas työläisten haltuun Kreikassa
Kreikan Thessalonikissa toimivan Vio.Me (Viomihaniki Metalleytiki) –tehtaan työläisten mitta täyttyi, kun palkat olivat olleet maksamatta jo toukokuusta 2011 lähtien eikä työnantajapuolen väkeä enää tehtaalle ilmestynyt. Sen sijaan että työläiset olisivat jääneet tumput suorina työttömiksi, päättivät he vallata tuotantolaitoksen omaan hallintaansa.
Talouskriisi on riepotellut Kreikkaa jo vuosia, ja maan työttömyysaste kipuaa jo 30 prosentissa. Vio.Men työläiset toteavat, että PASOKin ja konservatiivien hallitus ajaa samaa kurjistamispolitiikkaa kuin aiemmatkin. Hallituksen tyhjiin lupauksiin ei enää ole luottamista, työläisten itseorganisoituminen ja tuotantovälineiden hallinta ovat vastauksia katastrofaaliselle politiikalle ja massatyöttömyydelle.
Tuotanto pyörimään uudelta pohjalta
Nyt työläiset ovat käynnistämässä tehdastuotantoa uudelleen 12. helmikuuta. Työläisten mukaan tuotanto ei vanhoja pomottajia kaipaa – eikä sen paremmin uusiakaan.
Tuotanto organisoidaan työläisneuvostojen pohjalta ja päätökset tehdään kollektiivisesti. Nyt on jo päätetty, että rakennusmateriaaleja valmistavan tehtaan tuotantoa kehitetään entistä ympäristöystävällisempien ja turvallisempien tuotteiden suuntaan.
– Kamppailu ei saa rajoittua vain Vio.Me:n tehtaalle. Sen pitää levitä muihinkin lopetusuhan alla oleviin tehtaisiin ja työpaikoille. Syntyvä itsehallinnollisten tuotantoyksiköitten verkosto voi muodostaa pohjaa uudenlaiselle taloudelle, jossa on vähemmän riistoa, epätasa-arvoa ja hierarkioita, toteavat Vio.Men työläiset kannanotossaan.
Vio.Men väki toivoo tukea kaikilta maailman työläisiltä, työttömistä ja muilta, jotka ovat joutuneet kapitalismin kriisin kaltoin kohtelemaksi.
– Osoitamme kaikille, että me työläiset pärjäämme paremmin ilman pomoja! toteavat Vio.Men työläiset.
Lue lisää aiheesta: www.viome.org
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.