Tempaise Eurooppalaisena toimintapäivänä!

31.10.2012 - 13:50
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Myös Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö EAY on julkistanut kutsun, jossa se kehottaa ay-väkeä toimintaan eri puolilla Eurooppaa. / EAY |

Eurooppalainen toimintapäivä tulee taas 14. marraskuuta. Portugalin ay-liike on tuolloin järjestämässä maassa yleislakkoa. Portugalilaisten aloitteesta eteläisen Euroopan muissakin kriisimaissa – Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa – on kyseisenä päivänä tulossa luokkakantaisten ammattiliittojen laajoja lakkoja ja protesteja. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun eteläisen Euroopan maat järjestäisivät yhtä aikaa yleislakon.

Myös Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö EAY on julkistanut kutsun, jossa se kehottaa ay-väkeä toimintaan eri puolilla Eurooppaa. Kutsun tunnuksessa vaaditaan leikkauspolitiikan lopettamista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Suomessa kutsuun ovat jo vastaamassa muun muassa Jyväskylän toriliike ja Kriittinen ay-verkosto. Virallinen ay-liike ei ole EAY:n kutsusta tiedottanut. Tilanne on hieman sama kuin pari vuotta sitten vastaavan toimintapäivän tiimoilla. Silloinhan ruohonjuuritason ay-väen oma aktiivisuus sai SAK:nkin huomioimaan yleiseurooppalaisen toimintapäivän, jos nyt ei muuten niin ainakin virallisessa tiedottamisessaan.

Toimintapäivä myös Suomessa

Kriittisen ay-verkoston aktiivi Sippo Kähmi kertoo, että Jyväskylän lisäksi toimintaa on suunnitteilla ainakin Helsingissä.

– Euroopassa toimintapäivään on osallistumassa ay-liikkeen lisäksi toriliikkeitä ja muita sitoutumattomia toimijoita. Suomessakin olisi toivottavaa, että mahdollisimman monella paikkakunnalla tartutaan solidaarisesti kutsuun ja  tempaistaan 14. marraskuuta työelämän parantamisen, julkisten palvelujen, eläkkeiden ja sosiaaliturvan puolesta, kehottaa Kähmi.

Toimintapäivä osuu samoihin aikoihin, kun kunnissa ja kaupungeissa päätetään kuntaveroprosenteista ja muista budjettiin liittyvistä asioista. Ajankohta on mitä mainioin nostaa esille valtion ja kuntien työllistämismahdollisuudet sekä julkisten palvelujen karsimisen ja yksityistämisen vastustaminen.

– Pienelläkin porukalla voi tempaista, muistuttaa Kähmi.

europeanstrike.org

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (26 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.