Tervetuloa KoksuPersuLandiaan!

26.03.2015 - 14:31
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Tähän mennessä tapahtunut: Suomen poliittinen kartta on siirtynyt oikealle, kun kokoomus ja perussuomalaiset muodostivat vaalivoiton jälkeen sinimustan oikeistohallituksen. Muutama vaalikausi on menty oikeistovetoisen hallituksen tahdissa. Miltä näyttää KoksuPersuLandian kartta vuonna 2020?

Oy Suomi Ab

Suomesta on lyhyessä ajassa tehty konserni ja sen keskushallinto on uudistettu perinpohjaisesti. Ministeriöt on lakkautettu, ja tilalle on muodostettu virasto, jolla on yhteiset toimintamäärärahat ja yhteiset virat. Suomea hallitaan yrityksen tavoin. Sen seurauksena on saatu resursseja vapautettua ja strategista ohjausta on kyetty tehostamaan.

Konserniohjauksen aikakaudella pääministeri on Oy Suomi Ab:n toimitusjohtaja. Suomi-konserni toteuttaa kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusohjelmassa sopimaa strategiaa tuottavasti, tehokkaasti ja ilman turhia kyselyjä.

Perinteiset jäykät ministeriöjaot eivät enää hidasta budjetointia. Hallitus voi tarvittaessa siirtää suuriakin summia kätevästi ja nopeasti vaikkapa kulttuurisektorilta elinkeinoelämän tukiin.

Konserniohjaukseen kuuluu myös valtionyhtiöiden laajamittainen yksityistäminen. Valtio omistaakin enää vain lähinnä Suomen turvallisuuden kannalta välttämättömiä toimintoja, kuten poliisi- ja puolustusvoimat, jotka nekin on toki yhtiöitetty.

Oppia ikä kaikki

Suomalainen koulutusjärjestelmä on kokenut melkoisia muutoksia. Peruskoulussa on avattu selvästi lahjakkaammille lapsille omia reittejä, joita pitkin voi sujahtaa hyvin ylemmille kouluasteille. Opintouraansa voi suunnitella jo ennen peruskoulun alkamista – vain vanhempien tulotaso on rajana. Mutta ei huolta – vähävaraisemmat voivat kilpailla opintoseteleistä ja hyväntekeväisyysjärjestöjen stipendeistä.

Pakkoruotsin poistamisella on ollut yllättäviä seurauksia: saamelaisten eritysasema alkuperäiskansana on myös poistettu. KoksuPersuLandian perustassa on vankka tasa-arvoinen ajattelu, jonka mukaan mikään muukaan vähemmistö ei saa erityiskohtelua – kiintiöistä puhumattakaan. Tämä koskee tasa-arvoisesti niin kieltä, seksuaalisuutta kuin sukupuolta.

Maksulliseksi muutetusta korkeakoulujärjestelmästä on muodostunut Suomelle vientivaltti. Eliittikoulut kautta koko Arabian niemimaan käyvät Suomessa ottamassa mallia siitä, miten kustannustehokkaasti koulutetaan muun muassa pankki- ja sijoitusalan osaajia.

Viisi jättikuntaa

Suomen kuntaliitosprosessi on oikeistovoimin viety loogiseen päätepisteeseen. Kunnan kokohan ei ole mikään itseisarvo, ja suurempi yksikkö merkitsee selkeää kustannussäästöä. Sen vuoksi Suomessa on jäljellä enää viisi jättikuntaa: Suur-Rovaniemi, Oulu, Turku, Karjala sekä Metropoli.

Helsinki

Metropoli-Helsinkiin on saapunut YK:n pääsihteerin Carlos Mendezin johtama delegaatio. YK on huolestunut Suomen kansainvälisen roolin viimeaikaisesta muutoksesta. Oikeistohallitus päätti ensitöikseen karsia Suomen kiintiöpakolaisten määrää ja asettaa pakolaisten vastaanotolle kriteerejä: Suomeen hyväksytään jatkossa pakolaisia vain maista, jotka edustavat samaa kulttuuritaustaa ja arvopohjaa kuin Suomi.

Myös kehitysavun antamisesta on luovuttu. Hallituksen mukaan Suomella ei ole varaa maailmanparannustehtäviin, koska niistä ei ole Suomelle suoranaista hyötyä.

YK:n rauhanturvajoukkojen sijasta Suomi panostaa nyt toimintaan Natossa – uuden linjauksen mukaan niskuroivat valtiot on ensin pakotettava rauhaan vaikka väkisin, ennen kuin on rauhaa mitä turvata.

Espoo

Metropoli-Espoosta on muodostunut oikeistohallituksen elinkeinopolitiikan ansiosta kansainvälisen luokan finanssikeskus. Sen jälkeen kun Suomessa siirryttiin yleisesti tasaverotukseen ja ryhdyttiin houkuttelemaan pääomia keventämällä ja selkeyttämällä verotusjärjestelmää, on maahan tulvinut ulkomaista rahaa. On syntynyt kotimainen sijoittajaeliitti, ja finanssipankit työllistävät mukavasti muutaman tuhat toimihenkilöä. Valitettavasti keveän verotuksen kääntöpuolena rahavirroista jää vain roposia valtion kirstuun.

Uuden finanssipankkijätin Merqvuriumin toimitusjohtaja Atte Stenqvist ei pidä kehitystä huonona. Onhan tunnettu tosiasia, että kun rikkaat rikastuvat, valuu sieltä jotain myös köyhimpien taskuun – kunhan tässä vain hetki odotellaan. Stenqvistin mukaan Suomi on melko hyvin mukana kansainvälisessä verokilpailussa.

– Pankkisektorimme on jo suurempi kuin Irlannissa ennen finanssikriisiä. Kuplan vaaraa ei ole, koska me suomalaiset osaamme hoitaa paremmin asiamme kuin irlantilaiset, tokaisee Stenqvist.

Tampere

Keskiviikkona aamuyöllä Tampereen kaupungin herätessä opiskelija Rude Paavolainen on lopettelemassa vuorokauden ensimmäistä työvuoroaan. Kolmen tunnin duuni siivoojana syvällä maanalaisessa tunnelikompleksissa on samalla viikon ensimmäinen työtehtävä. Seuraavana on 11.45 alkava tunnin vuorotus SäästöMarketin kassalla Hervannassa.

Työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen on vapauttanut 24-vuotiaan naisen ottamaan vastaan juuri hänelle sopivia töitä. Nyt hänellä on jo 39 voimassaolevaa työsopimusta samanaikaisesti kuudentoista eri vuokrayrityksen kautta. Niistä missään ei ole minimityöaikaa, joten tarjottujen tuntien määrä vaihtelee rajusti päivittäin.

Älypuhelimeen ladatun bWorker-sovelluksen kautta Rude pystyy onneksi olemaan kätevästi yritysten tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa. Laite ilmoittaa välittömästi langattomalla hermoimpulssilla, jos opiskelijalle tarjoutuu uusi työvuoro.

Turku

Reippaana 70-vuotiaana vastikään eläköitynyt Juulia Veräjä totesi tiliotettaan tutkailtuaan, että toimeentulon turvaamiseksi on hankittava eläkepäivien ratoksi lisätienestejä. Veräjä saa toki palveluseteleitä, joilla hankkia yksityistettyjä vanhuspalveluja, mutta vajaan tuhannen euron takuueläke ei yksin riitä lääkkeisiin saati muihin elämisen perustarpeisiin.

Onneksi takuueläkkeen päälle saa tienata niin paljon kuin sielu sietää ilman että takuueläkettä leikataan. Tämä on kannustanut tuhansia Veräjän kaltaisia eläkeläisiä työskentelemään vanhoilla päivillään miltei yhtä tarmokkaasti kuin nuoremmat.

Veräjä pukee päälleen virkapuvun ja aloittaa työpäivänsä Turvataivas Oy:n vartijana. Hänen tehtävänään on tarkkailla yksityistetyn vankilan puhelinmyyntiosastolla työskenteleviä pitkäaikaisvankeja.

Jyväskylä

Oikeistohallituksen kulttuuripoliittiset linjaukset ovat jättäneet Karjalan suurkunnan Jyväskylässä asuvan taiteilija Maiju Vennalan puille paljaille. Vennalan tekemät abstraktit grafiikat eivät täytä hallituksen asettamia kriteerejä, joiden mukaan valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava suomalaisen identiteetin vahvistamiseen. Valtaosa Vennalan kollegoista onkin siirtynyt taloudellisista syistä kuvaamaan lähinnä kansallisromanttisia Kalevala-aiheita.

Kaupallisella puolella Vennalan työt eivät menesty. Vuoden taidemaailman sensaatio on television Big Brother-kisasta kuuluisuuteen noussut BB-Jore, jonka inhorealistinen kännykkätaide on päässyt jopa Metropoli-Helsingin Guggenheimin näyttelyihin.

Yleisradion yksityistämisen jälkeen tarjonta on pelkkää tositelevisiota. Suomen kansalliseksi taidehankkeeksi on noussut uudestaan lämmitetty Mannerheim-elokuva, jonka tuotanto kahmaisee leijonanosan valtion kulttuurimäärärahoista.

Kajaani

Kainuussa yksityisyrittäjä Jamppa Pennasen mieli on rento. Muutama vuosi aikaisemmin perustettu pienyritys Atomipojat Oy tuottaa huikeita voittoja tarjoamalla halpoja ydinjätteen loppusijoituspaikkoja entiseltä Talaskankaan luonnonsuojelualueelta.

Bisnes luistaa, sillä kansallisen kilpailukyvyn turvaamiseksi Suomen hallitus on antanut kansainvälisille suuryritykset luvat kolmen uuden ydinvoimalan ja kahden ennennäkemättömän laajan uraanikaivoksen avaamiselle. Atomipojat Oy huolehtii edullisesti pois näkyvistä sekä korkea-aktiivisen ydinpolttoaineen, kaivostoiminnassa saastuneet kaivinkoneet kuin työtapaturmissa menehtyneet puolalaiset rakennusmiehetkin.

– Ja työpaikkakin on kätevästi ihan lasten yksityiskoulun vieressä, Pennanen myhäilee.

Joensuu

Joensuun moottoritien lumisella pientareella Sepi Kurnukkaa harmittaa vietävästi. Liikenteen kiitäessä ohi hän tuntee itsensä heikommaksi ainekseksi, vaikka on vasta 70-vuotias. Eläkeikäänkin on vielä kaksi vuotta, ja nyt hänen molemmat jalkansa ovat BMW X10 -katumaasturin paikaltaan irronneen ohjauspyörän tuhoamat.

Vain varttituntia aikaisemmin hänen miehistä elinvoimaa puhkuva ajoneuvonsa oli ollut matkalla kohti Ilomantsia, kun auto yhtäkkiä suistui jäiseltä ajoradalta ja sotkeutui riehakkaasti viereisellä kaistalla etenevän superraskaan ajoneuvoyhdistelmän lukemattomiin pyörästöihin.

Raskaasta univajeesta kärsinyt venäläinen rekkamies kuoli onnettomuudessa välittömästi, mutta Kurnukka on edelleen elossa. Hänen hiipuvaan tajuntaansa ei ehdi palata muutama vuotta aikaisemmin kansanedustaja Susanna Kosken tekemä lakialoite, jonka myötä tieliikennelaista poistettiin ”liian sosialistiseksi” koettu talvirengaspakko.

Ohi kiitävä DestiaKorporaation automatisoitu lumiaura peittää Kurnukan auton valkoisen vuoren alle.

Tornio

Sananvapaus kukoistaa, kun kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa mistä tahansa ja missä tahansa. Rovaniemen Torniossa asuva Kaarina Metsäkuja kirjoittaa yömyöhään blogia, jossa kehottaa kaikkia kynnelle kykeneviä mukaan lynkkaamaan naapurissaan asuvaa romania, joka on Kaarinan mielestä työtä vieroksuvaa sorttia.

Kaarina tekee mielestään arvokasta kansalaisjournalismia, joka on korvannut ammattitoimittajien työn miltei kokonaan – siihen kun ei ole enää varaa suurimmilla lehtitaloillakaan.

Holtiton sananvapaus on johtanut kunnianloukkaussyytteiden räjähdysmäiseen kasvuun. Mutta oikeuttahan saa rahalla.

Lappi

Oikeistohallitus liitti Suomen täysjäseneksi sotilasliitto Natoon. Suomen kontolla on Euroopan puoleisen arktisen alueen valvonta, mikä on tuonut Lapin lennostoon Suur-Rovaniemelle muun muassa miehittämättömiä lennokeita sekä raskasta pommilentokonekalustoa.

Nato-jäsenyyden myötä Suomen puolustusmenot ovat kasvaneet roimasti. Laajoja alueita Lapista on varattu Nato-kaluston kokeiluun ja joukkojen koulutukseen. Nato-jäsenyys on myös velvoittanut Suomen osallistumaan Yhdysvaltain ja Naton johtamiin sotiin niin Syyriassa, Libyassa kuin Iranissa.

Suhteet Venäjään ovat kireät. Nato on sijoittamassa Pohjois-Suomeen ohjuskilpeä sekä asemaa, johon voidaan tarvittaessa sijoittaa ydinkärkiohjuksia. Mutta se on oikeiston mielestä pieni hinta siitä, että Suomi on täysipainoisesti mukana ”läntisessä arvoyhteisössä”.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.