Tiedonantaja-festivaali 2023

14.11.2023 - 10:30
(updated: 20.11.2023 - 09:24)

Tervetuloa Tiedonantaja-festivaalille!
18.-19. marraskuuta 2023 Vantaan Myyrmäkeen


Tiedonantaja-festivaali kokoaa tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansalaisaktivisteja etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, Euroopan kriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja, alustuksia, työpajoja ja tietysti kulttuuria ja musiikkia!

Festivaali järjestetään 18.-19. marraskuuta 2023 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa (Jönsaksentie 6, aivan Myyrmäen aseman vieressä.). Myyräncolo on yhteisöllinen kulttuurikeskus, jonka tavoitteena on tilojen väliaikaiskäytön periaatteita noudattaen tuoda uusia elävän kaupunkikulttuurin mahdollisuuksia Vantaan Myyrmäkeen.

Osana Tiedonantaja-festivaalia Myyräncolon Skenesalissa on koko festivaaliviikonlopun ajan nähtävillä Lehtomäen ja Punaisen sateenkaaren näyttely Luksusavaruushomokommunismi. Näyttely pitää sisällään Lehtomäen pikselitaideteoksia ja Punaisen sateenkaaren aktivistien runoja.

Saapumisohjeet, esteettömyystiedot ja tiedot tulkkauksesta löydät tämän artikkelin lopusta.

Festarin iltabileet!
Lauantaina 18. marraskuuta klo 19->

Esiintymässä
Aapo Heinonen
Tuuliviiri
MC Kajo
Yleislakko

Myyräncolo, Jönsaksentie 6, Myyrmäki, Vantaa
Ovet klo 19:00, ohjelmaa alkaa n. klo 19:15.
Liput 5 euroa (tai vapaavalintainen isompi summa)
Ikärajaton tapahtuma.

Festivaalin ohjelma

LAUANTAI 18.11.

SKENESALI

12:00 Festivaalin avaus - Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén. SKP:n Uudenmaan piirin tervehdyksen festivaalille tuo piirisihteeri Heikki Ekman.

12:30 Euroopan vasemmiston poliittisen sihteeristön jäsen Attila Vajnai, SKP:n puheenjohtaja Liisa Taskinen, Kuuban suurlähettiläs Beatriz Parra González ja professori Svetlana Slapšak (etäyhteydellä). keskustelevat maailman, Euroopan ja Suomen turvallisuuspolitiikasta ja sen vaihtoehdoista. Kestelun vetää DSL:n pääsihteeri Jari Karttunen. Keskustelu käydään suomeksi ja englanniksi ja se tulkataan.

15:00 Lyhytelokuva Forgetting Lenin, ensiesitys!

It takes decades to build a legacy but how long does it take to forget? 
For many Finns, Vladimir Lenin is to thank for Finland’s independence from Russia in 1917.

But with Putin’s aggression in Ukraine, citizens of a small Finnish town of Kotka near the Russian border, have to re-evaluate their views about the fate of Finland’s last remaining Lenin statue. Is the bronze monument a disgrace, a tourist attraction, art, or all of the above? 

Forgetting Lenin is a short meditation on choosing not to remember.

16:00 Ay-toiminnan aika
Ay-liikkeen tehtävät ja taistelukysymykset kutsuvat yhä aktiivisempaan yhteistoimintaan. Joukkovoimaa ja liittojen toimenpiteitä tarvitaan torjumaan ay-liikkeen heikennyspyrkimykset sekä tuomaan esiin vaihtoehtoja kuripolitiikalle.

Paneelikeskustelun teemoina palkkakuopassa olevat työläiset, heidän oikeutetut vaatimukset työehtojen parantamiseksi, elinkustannusten taso sekä ammattiliittojen ja työttömyyskassojen yhteistyö.

Keskustelussa on yleisöpuheenvuorojen lisäksi mukana erilaista vuorovaikutteisuutta, sillä keskusteluun valmistellaan julkilausuma käsiteltävistä teemoista, joka näytetään keskustelun loppupuolella kaikille ja sitä käsitellään kollektiivisesti paikan päällä ennen julkaisemista.

Puhujina SAKKI ry:n varapuheenjohtaja Eliisa Juntunen, SKP:n ay-ryhmän aktiivi Otto Rask sekä SOL Palvelut Oy:n pääluottamusmies ja PAMin valtuuston jäsen Arvo Mäkilä. Paneelia vetää Ammattiliitto Pron edustajiston varajäsen Jiri Mäntysalo.

ISO KOKOUSTILA

15:30 Palestiina-solidaarisuustyöpaja. Puhumassa Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen
puheenjohtaja Wael Cheblak.
Vetäjänä Sirkku Kivistö.

17:00 Käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen haastattelee tubettaja-aktivisti Arvo Lehtomäkeä pikselitaiteesta, tubettamisesta ja aktivismista.
Lisäksi osana Tiedonantaja-festivaalia Myyräncolon Skenesalissa on koko festivaaliviikonlopun ajan nähtävillä Lehtomäen ja Punaisen sateenkaaren näyttely Luksusavaruushomokommunismi. Näyttely pitää sisällään Lehtomäen pikselitaideteoksia ja Punaisen sateenkaaren aktivistien runoja.

NEUKKARI

14:30 Helsinkiläinen aktivisti ja toimittaja Binar Mustafa on tehnyt ajankohtaisen raporttikirjan ”Nainen. Elämä. Vapaus!”, jossa hän arvioi protesteja, naisten roolia muutoksessa ja Iranin näkymiä. Iranilainen Maryam Fathollahi on työskennellyt Suomessa pakolaisten kanssa. Keskustelun vetää toimittaja Ari Sardar.

15:30 Tiedonantajan ja Spartacus-säätiön tilaisuus vuonna 2023 alkaneesta kuvaprojektista, jossa työväenliikkeen muistitietoa tallennetaan Veikko Koivusalon valokuvien avulla.

16:30 Kommunistinuorten tapaaminen
Komnuorten tapaamisessa kohtaat tovereita eri puolilta Suomea ja pääset mukaan luomaan punaista toimintaa yhdessä muiden kanssa. Jutellaan ajankohtaisista kysymyksistä sekä pohditaan millä keinoin vahvistaa luokkataistelua ja kommunistisen nuorisotoiminnan vaikuttavuutta. Toverillisesti tervetuloa rakentamaan Suomen punaisinta nuorisotoimintaa!

SUNNUNTAI 19.11.

SKENESALI

12:00 Kumpi romahtaa ensin kapitalismi vai sivilisaatio?
Marxilaisia ajatuksia kapitalismista ja ympäristökriisistä:
Heikki S. Vuorinen, professori, LKT, lääketieteen historian dosentti (Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto)

Sotavarustelun ja sotien tuhoisat vaikutukset ympäristöön:
Heikki Tervahattu, filosofian tohtori, ekologisen ympäristönsuojelun dosentti (Helsingin yliopisto)

Pitääkö eduskuntaa painostaa ympäristötekoihin:
Timo Jalkanen, biologi

Keskustelun vetäjänä SKP:n varapuheenjohtaja Mervi Grönfors.

14:30 Lyhytelokuva Forgetting Lenin, 2. esitys.

15:00 Riittääkö demokratiassa vääntöä ratkaista isot ongelmat ja onko tämä todella parasta mihin pystymme? Keskustelussa Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ja SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg.

Keskustelun jälkeen Tiedonantaja-festivaalin päätös - Päätoimittaja Petra Packalén.

ISO KOKOUSTILA

12:15 Miten tutkia työväenliikkeen paikallista historiaa?
Pakilan punaista historiaa tutkinut Maija Hakanen ja pitkään työväenliikkeen historiaa tutkinut Raimo Parikka kertovat ja keskustelevat työväenliikkeen paikallisen historian tutkimisen haasteista ja mahdollisuuksista. Työpajassa saa myös vinkkejä paikallisen historian tutkimiseen kunnissa ja maakunnissa.
Järjestää SKP:n Helsingin piiri.

14:00 Rasismi luokkayhteiskunnassa
Demokraattisen sivistysliiton järjestämässä keskustelussa tutkitaan rasismin taustaa luokkayhteiskunnan rakenteellisena ilmiönä sekä keskustellaan käytännön tavoista, joilla rakenteellinen ja myös ilmiselvempi rasismi näkyy erityisesti Suomessa. Keskustelussa nostetaan esiin teoreettisia lähtökohtia rasismikeskusteluun ja näiden lähtökohtien vaikutusta yhteiskuntaan. Näiden tiedostamisen myötä on pohdittava rasisminvastaisen toiminnan vahvistamista. Puhumassa DSL:n pääsihteeri Jari Karttunen ja tamperelainen kuntapoliitikko Liban Sheikh.

NEUKKARI

12:30 Länsi-Sahara-solidaarisuustyöpaja
Marokon laittomasti miehittämä Länsi-Sahara taistelee yhä itsemääräämisoikeuden, rauhan ja itsenäisyyskansanäänestyksen eteen. Työpajassa mietitään keinoja, miten solidaarisuustoiminnalla ja vaikuttamisella voidaan vahvistaa tukea Länsi-Saharan sahrawi-kansalle. Mukana Länsi-Saharan vapautusrintama Polisarion Suomen edustaja Baida Rahal.

SAAPUMISOHJEET MYYRÄNCOLOLLE

Myyräncolo on heti Myyrmäen aseman vieressä. Myyrmäkeen pääsee pk-seudun I- ja P-lähijunilla. VR:n junilla tullessasi voit ostaa lipun suoraan Myyrmäkeen. Muussa tapauksessa: jos tulet Helsingin päärautatieasemalta, kannattaa ottaa Myyrmäen kautta menevä P-juna. HSL-lähiliikenne on jaettu ABCD-vyöhykkeisiin, ja Myyrmäki on B-vyöhykettä. Helsingin päärautatieasemalta lähtiessäsi tarvitset AB-lipun, Tikkurilasta BC-lipun. Kätevimmin lipun voit ostaa HSL-mobiilisovelluksella, mutta lippuja myydään myös asemien automaateilla (kortti tai kolikot). Tarvitset lipun ennen junaan astumista. HSL:n reittioppaan löydät mobiilisovelluksesta tai täältä: https://www.hsl.fi

ESTEETTÖMYYS

Tapahtumia on kolmessa paikassa (Skenesali, iso kokoustila 3. kerroksessa, neukkari katutasossa). Ei induktiosilmukkaa.

Skenesaliin menee portaikko - esteetön kulku järjestettävissä kiertoteitse erillistä hissiä ja luiskaa käyttäen (kulku Myyräncolon aulan hissillä kellariin, jossa luiska Skenesaliin), ota yhteyttä: 040 413 0997, jiri.mantysalo@desili.fi. Salin sisäänkäynnin aulassa katutasossa esteetön WC. Aulan sisäänkäynnillä kynnys, josta pääsee avustettuna.

Iso kokoustila on Myyräncolon 3. kerroksessa, johon pääsee hissillä Myyräncolon (ei Skenesali) aulasta. 3. kerroksessa esteetön WC. Isoon kokoustilaan johtavalla käytävällä matala kynnys.

Katutason neukkariin mennään ulkokautta Myyräncolon toiselta puolelta - ovella matala kynnys.

TULKKAUS

Festivaalin ohjelmassa kuullaan englanninkielisiä puheenvuoroja lauantaina klo 12.30 alkavassa keskustelussa. Simultaanitulkkaus englannista suomeksi on järjestetty Zoomin välityksellä. Jos tarvitset tulkkausta, ota mukaasi Myyräncoloon jokin tekninen laite (älypuhelin, tabletti tai tietokone) sekä omat kuulokkeet, jolloin pääset liittymään Zoomiin ja seuraamaan tulkkausta kuulokkeiden kautta. Zoom-linkki tulkkaukseen on: https://us06web.zoom.us/j/86354541275

Seuraa tapahtuman ilmoittelua verkossa:
www.facebook.com/TiedonantajaFestivaali
Sekä tietysti Tiedonantajan omissa kanavissa!

Yhteistyössä:

EUROOPAN VASEMMISTO (EUROPEAN LEFT)
DEMOKRAATTINEN SIVISTYSLIITTO
SUOMEN KOMMUNISTINEN PUOLUE
KOMMUNISTINUORET RY
SPARTACUS-SÄÄTIÖ

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Mainos