Tiedonantaja-festivaali kokosi vasemmistovoimia

19.09.2011 - 13:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Vasemmistopaneelissa mukana Jyrki Yrttiaho (vas.), Yrjö Hakanen, Riitta Tynjä, Li Andersson sekä Jari Heinonen. / Toivo Koivisto |

Tampereella lauantaina järjestetty Tiedonantaja-festivaali kokosi laajasti radikaaleja vasemmistolaisia ja punavihreitä muutosvoimia. Se haastoi nykyisen politiikkaa ja etsi vastauksia muun muassa Eurooppaa ravistelevaan talouskriisiin.

Euroopan vasemmiston edustajan festivaaliin osallistunut Kreikan Synaspismos-puolueen talousasiantuntija Nikos Pappas totesi, että Kreikan talouskriisiä on pahentanut hyvätuloisten ja suurfirmojen luistaminen veronmaksusta.

– Kreikan talous on kasvanut pitkään ja työn tuottavuus on Euroopan unionin keskiarvon yläpuolella. Kreikkalaiset tekevät keskimääräistä EU-tasoa pidempiä työaikoja. Kriisi olisi voitu välttää, mikäli kreikkalaiset kapitalistit olisivat maksaneet osansa veroista, huomautti Nikos Pappas.

Tiestä ulos velka- ja finanssikriiseistä olivat keskustelemassa myös YTK Antti Ronkainen, Kriittisen ay-verkoston aktiivi Sippo Kähmi ja Rauhanpuolustajien Karim Maiche.

Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho oli mukana keskustelemassa vaihtoehtoisen vasemmiston haasteista. Yrttiahon mukaan hallitusvastuuta kantava vasemmisto on Eurooppa-politiikassa tuuliajolla. Hän oli myös huolestunut Suomen ja Naton tiivistyvästä yhteistyöstä.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson peräänkuulutti uutta vasemmistolaista projektia ja vastauksia aikamme suuriin poliittisiin kysymyksiin.

SKP:n puheenjohtajan Yrjö Hakasen mukaan tarve radikaalille yhteiskunnalliselle muutokselle on suuri. Oikeisto käyttää nyt talouskriisiä hyväkseen rahan ja vallan uudelleen jakamiseen.

– Miksi kansojen tulevaisuus pitää uhrata pienen pankkieliitin etujen takia, Hakanen kysyi.

Yksilöä korostavan markkina-ajattelun sijaan tarvitaan välittämisen kulttuuria, pohti SKP:n Tampereen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.

– Demokratiaa on syvennettävä ja laajennettava myös talouden alueelle, vaati Heinonen.

Vallan kumouksellista kulttuuria

Keskusteluissa nousi esille muun muassa valmistautuminen 15. lokakuuta järjestettävään kansainväliseen toimintapäivään muutoksen vaatimusten saamiseksi kuuluviin. Festivaalin ohjelmassa oli myös keskusteluja perusturvasta, vammaisten oikeuksista, kulttuurista, nyky-Venäjästä, Latinalaisen Amerikan uusista tuulista ja Afganistanin sodan lopettamisesta.

Lauantai-illan Vallan kumouksellisessa konsertissa esiintyivät Vuokko Hovatta yhtyeineen, Ari Numminen & Hannu Kella, Flags of Unity sekä Heikki ja Suvi.

Tiedonantaja-festivaali näkyi myös tempauksina Keskustorilla. Sunnuntaina tapahtumat jatkuivat paikallispolitiikan seminaarilla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.