Tilaajavastuulaki on susi

20.12.2010 - 14:40
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kriittisen ay-verkoston seminaarissa käsiteltiin harmaata taloutta. / Toivo Koivisto |

Suomella ei ole käytännössä mahdollisuuksia tietää, ketä täällä työskentelee, kauanko ja mitä työntekijöille maksetaan. Ongelma ei verotusneuvos Markku Hirvosen mukaan ole ulkomainen työvoima vaan työnantaja.

Erityisen hankala on selvittää ilman kiinteätä toimipaikkaa Suomessa olevien firmojen edesottamuksia.

– Ulkomaisista yrityksistä ei ole systemaattista tietoa eikä edellytyksiä selvittää kiinteän toimipaikan syntymistä, totesi Hirvonen lauantaina Kriittisen ay-verkoston harmaata taloutta käsitelleessä seminaarissa.

Tilaajavastuulaissa aukkoja

Parin vuoden takaisessa tilaajavastuulaissa on Markku Hirvosen mukaan selkeitä aukkoja. Laki ei nimestään huolimatta edellytä sen suurempaa vastuuta vaan tekee tilaajasta vain "selvitysvelvollisen".

Lain laiminlyöntimaksut ovat matalia. Lakia on myös helppo kiertää ottamalla käyttöön kotimaahan tai ulkomaille vastaperustettu uusi yhtiö.

– Esimerkiksi Viroon voi helposti perustaa yhtiön netin kautta ilman että tarvitsee käydä paikan päällä, sanoi Hirvonen.

Ratkaisuna Hirvonen näkee, että tilaaja pannaan oikeasti yhteisvastuuseen alihankkijoista, kerätään selvitykset maksujen maksamisesta ja pistetään tarvittavat tiedot julkiseen rekisteriin.

Suomen laki tuntee käsitteen "kiskonnantapainen työsyrjintä", joka tarkoittaa työntekijän palkkojen ja etujen polkemisen heikompaa asemaa hyväksi käyttäen. Hirvosen mukaan viiden vuoden aikana on oikeuteen asti saatu vain 18 tapausta. Langetetut rangaistukset ovat olleet pieniä verrattuna rikoksen kautta saatuun hyötyyn.

Harmaaseen talouteen ei ole varaa

Hirvosen mukaan harmaan talouden valvonta ei ole kattavaa ja lainsäädäntö on liian lepsua. Viranomaisten resurssit ovat säästöjen kourissa, eikä esimerkiksi verohallinnolla ole keinoja valvoa Suomessa toimivia ulkomaisia yrityksiä. Valtiovarainministeriö ja elinkeinoelämä ovat omalla tavallaan jarruttaneet harmaan talouden tutkimista. Keinoja on pidetty hankalina toteuttaa tai muuten mahdottomina.

Parempaan suuntaan ollaan silti menty, tosin hitaasti. Nyt harmaan talouden torjuntaan tullaan seuraavan hallituksen ohjelmassa todennäköisesti kiinnittämään enemmän huomiota jo senkin takia, ettei verotulojen menetyksiin ole varaa.

Paljon puhuttu kansantalouden "kestävyysvajekin" pienenisi muutamalla miljardilla eurolla, mikäli vilunkia harjoittavat yritykset saataisiin kuriin.

Verkosto kehittää solidaarisuutta

Kansainvälisen rakennusalan liiton UITBB:n Rino Gelmi nosti esiin kansainvälisen työväenliikkeen solidaarisuuden tärkeyden.

– Hallitseva EU-eliitti hyökkää siirtotyöläisiä vastaan, mikä ruokkii epävarmuutta ja muukalaisvihaa. Säästöohjelmat tulevat entisestään kasvattamaan köyhien määrää Euroopassa. Kapitalismissa työntekijä on kauppatavara siinä missä mikä tahansa muukin tavara, huomautti Gelmi.

Hänen mukaansa tarvitaan vahvempi kansalaisten oppositio, joka kamppailee yhdessä siirtotyöläisten kanssa pääoman valtaa vastaan.

Kansainvälinen solidaarisuus nousi esiin myös Pietarin Tikkurilan tehtailla harjoitetun sorron kautta. Pietarissa ovat MPRA-ammattiliittoon järjestäytyneet työläiset olleet jatkuvan häirinnän, uhkailujen ja sortotoimenpiteiden kohteena. Venäläistoverit ovat esittäneet toiveen, että Suomessa osoitettaisiin tukea ay-aktiivien taistelulle, sijaitseehan Tikkurilan pääkonttori Vantaalla.

Kriittinen ay-verkosto perustikin työryhmän, jonka tehtävänä on organisoida solidaarisuuskampanjaa Tikkurilan pietarilaistyöntekijöiden tueksi. Lisäksi koottiin työryhmää, joka olisi ajan tasalla erityisesti EU:n tason työvoimapolitiikasta. Samalla katsastettiin verkoston paikallisten toimintaryhmien tilannetta. KRAY:lla on nyt paikallisryhmät pääkaupunkiseudulla, Turussa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Oulussa ja Tampereella.

Esille otettiin myös idea harmaata taloutta käsittelevästä kyselystä eduskuntavaaliehdokkaille. Kyselyssä tiedustellaan ehdokkaiden kantaa harmaan talouden torjumiseen ja pyritään sitouttamaan edustajia tiukkaan harmaan talouden vastaiseen työhön ensi eduskuntakaudella.

Seuraavan kerran Kriittisen ay-verkoston tovereita on mukana ay-väen rauhanpäivillä tammikuun alussa Turussa.

www.kriittinen.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.