Tilanne haastaa vastarintaan

16.02.2012 - 14:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Keskuskomitean kokouksessa puheenvuoroja käyttivät mm. Marianne Maksniemi (oik.), Yrjö Hakanen sekä JP Väisänen. / Toivo Koivisto |

Tekeillä on monia isoja ratkaisuja, joissa on tarvetta ja myös mahdollisuuksia koota vastarintaa. Hallitus valmistelee kuntien ja lähipalvelujen rajua lopettamisohjelmaa. Nokia ja useat muut suuryhtiöt irtisanovat. Tupo-kabineteissa valmistellaan eläkeiän nostamista. EU-maiden johtajat aikovat allekirjoittaa maaliskuun alussa uuden talouskurisopimuksen. Uusi presidentti joutuu ensitöikseen ottamaan kantaa Syyrian ja Iranin kärjistyneisiin tilanteisiin.

– On paljon muutoksen toiveita ja ihmiset liikkuvat yli puoluerajojen, mutta vasemmalla on puutetta vahvasta ja selkeästä vaihtoehdosta, totesi puheenjohtaja Yrjö Hakanen avatessaan viime sunnuntaina SKP:n keskuskomiteassa keskustelua poliittisesta tilanteesta.

Asukaskokouksia koolle

Esimerkiksi kuntauudistuksen valmisteluissa hallitus ei aio kuulla kuin joitain kuntien johtajia. Eivätkä muutokset koske vain pieniä kuntia vaan kuntaministerin esittämät miljardiluokan menoleikkaukset ja noin 43 000 työpaikan vähentäminen iskevät rajusti myös isoihin kaupunkeihin.

– Nyt on tärkeä järjestää avoimia asukaskokouksia, koota vastarintaa ja kehittää vaihtoehtoja asukkaiden ja kuntien työntekijöiden kanssa, Hakanen esitti.

Hän haastoi kommunisteja asettumaan ehdolle kuntavaaleissa ja pyytämään mukaan myös muita. Keskuskomitea asetti kuntavaalien valmistelun tämän vuoden poliittiseksi päätehtäväksi. Hyväksytyn vaalisuunnitelman tavoitteena on SKP:n kannatuksen ja valtuustopaikkojen lisääminen.

Solidaarisuus kreikkalaisten taistelulle

Hakanen vetosi solidaarisuuden osoittamiseksi Kreikan ay-liikkeen, kommunistien ja vasemmistokoalition taistelulle ja piti häpeällisenä, että SDP ja Vasemmistoliitto ovat mukana hallituksen ja EU:n kautta vaatimassa kreikkalaisia alistumaan julmaan kurjistamis- ja yksityistämisohjelmaan.

Keskuskomitea ilmaisi solidaarisuutensa kreikkalaisten taistelun lisäksi Nokian ja Nokia-Siemens-Networksin työläisille ja toimihenkilöille. Samalla se suuntautui 12.toukokuuta järjestettävään kansainväliseen tyytymättömien ja valtausliikkeiden mielenosoituspäivään.

Näkyväksi, ääneen ja yhteistyöhön

Meidän on itse muutettava oma tilanteemme ja me voimme sen myös tehdä, kun kaikki sanovat mielipiteensä ääneen, pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen veti yhteen SKP:ssä käynnistyneen toiminnan ja järjestöllisen tilan parantamisen prosessia. Tämän keskustelun pohjaksi on valmistettu vihkonen, mutta ratkaisevaa on kunkin puoluejärjestön omaan tilanteeseen ja toiminnan haasteisiin tarttuminen.

Väisäsen kanssa tästä keskustelua avannut Oulun piirisihteeri Marianne Maksniemi piti tärkeänä muillekin avointen tapaamisten, puolueosaston toimikunnan työn, sähköpostilistojen, toimintakalenterien sekä erilaisten toimintaryhmien ja järjestöjen yhteistyön kehittämistä.

Seuraavaksi toiminnan kehittämisprosessi etenee puolueosastojen keskusteluihin. Niistä tehdään yhteenvetoa piirikokouksissa ja kesällä valtakunnallisesti keskuskomiteassa.

Vastarintaa ja yhteistyötä SKP kokoaa muun muassa järjestämällä Helsingissä huhtikuussa vaihtoehtoisen kuntafoorumin ja syyskuussa Vastavirtafestivaalin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (6 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.