Time Flies

20.02.2014 - 14:35
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Esko Männikön valokuvataiteilijan vuosikymmenien pituisen uran yhteenveto on laajasti esillä Helsingissä Taidemuseon näyttelyssä. / Toivo Koivisto |

Taidehallissa suorastaan kuhisee ihmisiä. Iso näyttelyhalli on täyttynyt valokuvataiteen ystävistä, ja joukko piirittää totisen oloista miestä. Vihreä rento villapaita yllään Esko Männikkö vastailee tehtyihin kysymyksiin.

Ensimmäisen kerran Taidehallin historiassa koko suuri näyttelytila täyttyy suomalaisen valokuvaajan töistä.

Männikkö on valinnut näyttelyn kuvat lopullisesti vasta paikan päälle tuoduista 400 teoksesta. Töitä on valittu vuosikymmenien aikaan kertyneiden satojentuhansien valotuksien joukosta.

Jokainen valokuva kehyksineen muodostaa oman taideteoksen. Kehykset ovat tarkoin harkittuja sekä itse tehtyjä, samoin kuvien tulostukset. Työt valmistuvat taiteilijan kodissa Oulussa vanhassa puutalossa.

Näyttelyn reippaasti yli 200 työtä ovat nimettömiä ja numeroimattomia. Taiteilija on koonnut osan kuvista isoiksi kimpuiksi seinälle tai jopa kaksi päällekkäin pitkänä rivinä.

– Kun en hennonut jättää pois hyviä kuvia, hän toteaa.

Nuorempana kalastusta ja metsästystä harrastanut Männikkö metsästää nyt kameralla. Se metsästys on vienyt miehen perusteellisesti. Joskus kuluu parikin päivää syömättä, kun löytyy kiinnostava aihe.

Autiotalojen taikaa

Autiotalot on tullut koluttua tarkoin viimeisten vuosikymmenien aikoina. Näyttelyyn valikoitui sarja rauniotalojen ulko-ovista. Autiotaloja Männikkö on kiertänyt ja tarkkailut jopa 15 vuotta. Sisälle tulee poikettua, jos se ilman fyysistä väkivaltaa on mahdollista.

Talot on joskus hankittu kesämökeiksi tai kylät ovat tyhjenneet. Väki on valunut työn perässä Ruotsiin tai etelään. Leveämmän leivän perässä sinne lähdettiin – ei puhuttu elintasopakolaisista silloin. Tämä on yleismaailmallinen ilmiö.

Uutta ydinvoimalaa ei tule

Männikkö tuli kuuluisaksi kuvaamistaan Kuolan niemimaan nikkelikaivosalueen ympäristötuhoista. Kuvista syntyi Pemoht-näyttely, joka on ollut esillä Murmanskissakin 1993 ja viimeksi Berliinissä.

Kysyttäessä Männikön mielipidettä Pohjanlahden rannalle suunniteltavasta ydinvoimalasta hän vastaa, että ydinvoimalaa sinne ei tule!

– Miettikää nyt nykyistä Olkiluotoa, joka on vuosikausia myöhässä aikataulustaan. Ydinvoima on ajanut aikansa ohi, on vankka mielipide Männiköllä.

Time Flies (Aika kuluu) -näyttely Helsingin taidehallissa 2.3.2014 asti. Seuraavaksi esillä Turun taidemuseossa 16.5.-14.9.2014.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri