Tiukasti työväen asialla sata vuotta
Nokian Kumityöväen ammattiosasto juhli satavuotistaivaltaan komeasti ja suurella joukolla. Kerholan hulppea sali ei vetänyt kaikkia juhlijoita kerralla, vaan ensin olivat vuorossa kutsuvieraat ja eläkeläiset, myöhemmin työssä käyvät jäsenet.
– Nyt on aika juhlia. Sata vuotta on komea luku koko ajan toiminnassa olleen ammattiosaston toiminnassa. Mukaan mahtuu nousuja ja laskuja, voittoja tappioita. Myös yhtiöt ja ammattiliitot ovat vaihtaneet usein nimeään, mutta ammattiosaston linja on aina ollut selvä eli tiukasti työväen asialla, sanoi juhlan avannut ammattiosaston puheenjohtaja, Nokian Renkaat Oyj:n pääluottamusmies Petri Sorvali.
Solidaarisuutta ja 100-vuotishistoriikki
Juhlivalla osastolla on kiinteät suhteet rauhan- ja solidaarisuusliikkeeseen, joiden toimintaan osallistutaan aktiivisesti. Tervehdyksen juhlaan toivat muiden muassa Rauhanpuolustajien piirijärjestö sekä Kuuban suurlähetystö.
– Kutsu ja mahdollisuus osallistua juhlaanne on ollut yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista Suomessa. Esitän lämpimän tervehdykseni itseni, perheeni, maamme suurlähetystön ja Kuuban ammattiyhdistysliikkeen puolesta, sanoi suurlähettiläs Enrique Gonzàles.
Juhlassa julkistettiin tuore Nokian Kumityöväen ammattiosaston 100-vuotishistoriikki, jonka on kirjoittanut nokialais- ja kumityöläistaustainen tutkija Keijo Rantanen. Historiikki ei kertaa 30 vuotta sitten julkaistua Raimo Lovion kirjoittamaa ammattiosaston 70-vuotishistoriikkia, vaan ottaa tarkennetun näkökulman satavuotiseen taipaleeseen.
– Historiikin johtava teema on työmarkkinasuhteiden kehitys Nokian kumiteollisuudessa. Vuosina 1928-1929 käytiin Nokian kumitehtaalla yksin Suomen merkittävimmistä työtaisteluista. Se päättyi työntekijäpuolen tappioon ja järjestön lakkauttamiseen, sanoi tutkimuksestaan puheenvuoron käyttänyt Rantanen.
Yhtiön muuttuminen monialayhtiö Oy Nokia Ab:ksi muutti Rantasen mukaan paljon myös työntekijöiden toimintaympäristöä ja laajensi edunvalvonnan piiriä.
Nokialaiset olleet taistelun kärjessä
Teollisuusalojen ammattiliiton tervehdyksen tuonut liiton toimialasihteeri Paavo Salo totesi, että osastolla on aina ollut näkyvä rooli liiton toiminnassa. Vuosikymmenten saatossa se on tullut tunnetuksi kovana taistelijana, kun on ollut kyse jäsenistön etujen puolustamisesta. Eikä koviakaan yhteenottoja ole kaihdettu silloin, kun on koettu vääryyttä ja epäoikeudenmukaista kohtelua työnantajan taholta.
– On syytä muistaa, että Nokialla myös työnantaja on kovilla otteillaan ja harjoittamallaan toimilla pitänyt huolen siitä, että ammattiosaston lakkokoneiston on ollut syytä olla kunnossa. Työtaistelutoimet eivät koskaan ole olleet mikään itseisarvo, eivätkä ne ole ammattiosaston huvitoimikunnan toimenkuvaan kuuluva asia. Se vaan on se viimeinen ja äärimmäinen keino, kun muut konstit on jo käytetty ja jäsenistön nöyryyttämisen raja ylitetty.
1980-luvun puolivälissä käytiin kova kamppailu, kun yhtiö syytti työntekijöitä liioista sairauspoissaoloista ja sairauslomalla olleita irtisanottiin. Salo totesi, että tapahtumia seuranneen lakon loppuratkaisuissa tehtiin suomalaista ay-historiaa.
– Oli ensimmäinen ja ainut kerta, kun työnantaja velvoitettiin ottamaan laittomasti irtisanotut työntekijät takaisin työhön. Se on osoitus siitä päättäväisyydestä, jota Nokian Kumityöväen ammattiosasto on harjoittanut edunvalvonnassaan, Salo sanoi
Ratkaisuun sisältyi ehto, että mikäli työnantajan toimittamat irtisanomiset olivat työtuomioistuimen päätöksen mukaan laittomia, niin työnantajan oli otettava nämä työntekijät takaisin palvelukseensa ja työsuhteet palautettava.
Salo muistutti, että ammattiosaston edustama voima on heijastunut myös työehtosopimusneuvotteluihin, kun on neuvoteltu kumiteollisuuden työ- ja palkkaehdoista. Siitä ovat päässeet osallisiksi kaikki suomalaisessa kumiteollisuudessa työskentelevät työntekijät.
– Tämä on sitä solidaarisuutta, jossa vahvemman voimalla on pystytty auttamaan heikommassa asemassa olevia. Tässä yhteydessä voi todeta, että Teamin eri sopimusalojen keskinäisessä palkkavertailussa kumiteollisuus on kolmanneksi korkeimmalla tasolla. Siihen, että kumiteollisuus on palkkojen osalta tällä tasolla, on tämän ammattiosaston toiminnalla aivan keskeinen merkitys.
Salo toi juhlaan Teamin puheenjohtajan Timo Vallitun tervehdyksen ja tämän toivomuksena lausui Nokian Kumitehtaan työläisen Elsa Rauteen 1936 kirjoittaman sodanvastaisen runon Veli, sisko.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.