Toisen asteen opiskelu tulee liian kalliiksi

13.11.2017 - 10:15
(updated: 13.11.2017 - 10:20)

Suomen Lukiolaisten Liitto on laskenut, että uusien oppikirjojen kustannukset lukioaikana voivat nousta jopa yli 2000 euroon. Esimerkiksi viikonloppuna Espoossa kokoontunut 300 lukiolaisen liittokokousväki käyttäisi tällöin lukiokirjoihinsa noin 600000 euroa.

"Puhutaan todella isosta bisneksestä ja melkoisesta hintalapusta maksuttomalle lukiokoulutukselle."

– Puhutaan siis todella isosta bisneksestä ja melkoisesta hintalapusta maksuttomalle lukiokoulutukselle. On vaikea kuvitella, että tällaiset kustannukset olisivat yhtä hyväksytyt, jos valtiolla olisi vastuu oppimateriaalien tarjoamisesta. Tilanne on karannut täysin käsistä, SLL:n puheenjohtaja Pietu Heiskanen toteaa.

Liittokokous muistuttaa, että maksuttomia oppimateriaaleja on jo olemassa. Kyse on ennen kaikkea opettajien mahdollisuudesta ja halusta ottaa perinteisen kirjan kanssa käyttöön monipuolisesti muita oppimateriaaleja – lisääntynyt kysyntä luo myös laadukkaampaa tarjontaa. Digitalisaation hyödyntämisen lisäksi oppimateriaaleja voidaan tuoda kaikille opiskelijoille tarjolle esimerkiksi oppilaitosten kirjastojen kautta.

Pelastakaa Lasten kysely

Pelastakaa Lapset ry on selvittänyt toisen asteen opintojen kustannuksia ja niiden vaikutuksia opiskelijoiden ja heidän perheidensä elämään ja toimeentuloon. Lähes neljännes kyselyyn vastanneista arvioi maksaneensa 3000 euroa tai enemmän toisen asteen koulutuksen välttämättömiä kustannuksia. Oppilaitokset tiedottavat kustannuksista harvoin tai liian myöhään.

Selvitys tehtiin osana Pelastakaa Lasten ja yhteistyökumppaneiden Maksuton 2. aste -kampanjaa, jossa järjestöt vaativat kansalaisaloitteella aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille.

Koulunkäynnin kustannukset ovat monelle haasteellisia. Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että toisen asteen kustannukset ovat aiheuttaneet heille tai heidän perheelleen taloudellisia haasteita. Noin 13 prosenttia koki nämä haasteet suuriksi. 66 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että toisen asteen opintojen kustannukset ovat kohtuuttomia ja 59 prosenttia sitä mieltä, että opintojen tulisi olla opiskelijalle aidosti maksuttomia.

Kustannuksia aiheuttavat etenkin oppikirjat sekä lukiossa vaadittava tietokone. Myös tutkintomaksut ja ammatillisissa koulutuksissa vaadittavat työasut sekä -välineet tuottavat keskimääräisesti satojen eurojen kustannukset.

Kansalaisaloite

Pelastakaa Lapset ry yhteistyökumppaneineen avasi kansalaisaloitteen Maksuton toisen asteen koulutus kaikille, jonka voi allekirjoittaa 18.3.2018 asti. Järjestöt vaativat eduskunnalta perusteellisen selvityksen sekä tarvittavia toimenpiteitä ja lakiuudistuksia lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

Aloitteen vireillepanijoina ovat Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsforbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry. Kampanjaa tukee myös Vanhempainliitto.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.