Toivonpilkahduksia Sudanissa

03.03.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 9/2006.

Sudanin 50 vuoden takaisesta itsenäistymisestä lähtien maata on riepotellut lähes jatkuva sisällissota pohjoisen ja etelän välillä. Viimein muun muassa öljyvarojen jakamisesta sekä maan eteläosien itsehallinnon kumoamisesta taistelleet osapuolet solmivat tammikuussa 2005 rauhansopimuksen, jonka oli määrä taata Etelä-Sudanille puolet öljytuloista, neljäsosan maan korkeimmista viroista sekä mahdollisuuden itsenäistyä kuuden vuoden kuluttua, jos enemmistö eteläosan väestöstä kansanäänestyksessä sitä toivoo.


Vaikka sopimus onkin rauhoittanut tilannetta, on Etelä-Sudan yhä vailla toimivaa infrastruktuuria, kouluverkostoa ja terveydenhuoltoa. Lisäksi vuonna 2003 Sudanin läntisessä maakunnassa Darfurissa puhjenneet maa-alueiden hallintakiistoista alkunsa saaneet levottomuudet jatkuvat edelleen ja aiheuttavat pelkoa ja epävarmuutta kansassa.


Monista Suomeen asti kantautuvista huonoista uutisista huolimatta täällä nykyään asuva Wisam Elfadl, 19, näkee synnyinmaansa kehityksessä paljon positiivista. Esimerkiksi terveydenhuoltoa pyritään parantamaan muun muassa järjestämällä vapaaehtoisille perusterveydenhuollon koulutusta, kuten opastusta rokottamiseen ja verenpaineen mittaukseen.


– Useimmat kursseille osallistuvat ovat naisia tai nuoria tyttöjä, joille ei koulun loputtua ole työtä tarjolla. Tällainen kurssi saattaakin olla reitti työllistymiseen. Erityisen tärkeää on myös, että kurssin käyneet vievät osaamisensa omaan yhteisöönsä, esimerkiksi kylään, jossa ei ole vielä kunnon terveysasemaa, Wisam sanoo....IRENE GRÖNROOS

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli