Torien liike tulee Suomeen

05.10.2011 - 08:55
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Espanjalainen 15M-protestiliike pyrkii tekemään epäpoliittisuudesta poliittista. / otromundoesposible_com |

Espanjassa toukokuussa alkunsa saanut tyytymättömien toriliike rantautuu lokakuussa Suomeen. Lauantaina 15. lokakuuta on luvassa toimintaa useammalla paikkakunnalla.

Espanjassa oleskeleva politiikan tutkija Aaron Kallinen on seurannut lähietäisyydellä ”tyytymättömien” toriliikkeen, 15M-nimeä kantavan protestin nousua. Hän toteaa, että 15M-protestiliikkeessä mielenkiintoista on pyrkimys tehdä epäpoliittisuudesta poliittista, politisoida arkielämän asiat uudella tavalla ja tehdä irtiotto dogmaattisiin ideologioihin.

– Kuka tahansa on voinut sanoa kuuluvansa liikkeeseen riippumatta ideologisesta taustasta.

Kallisen mukaan tietyt oikeistolaiset mediat yrittävät mustamaalata liikettä. Jotkut pitävät protestoijia pelkästään haihattelevina hippeinä.

– Myös muu valtamedia on vähätellyt 15M-liikettä. Mielipidetiedusteluissa liike kuitenkin sai suuren enemmistön hyväksynnän, muistuttaa Kallinen.

Oikeutettu protesti

Aaron Kallisen mukaan tyytymättömien protesti on oikeutettua.

– Suuressa maassa kuten Espanja politiikka etääntyy helposti kansasta. En myöskään pidä Espanjan pitkiin listoihin perustuvaa vaalijärjestelmää hyvänä, vaan äänestäjillä pitäisi olla valinnanvaraa.

Liikkeen realistisuudesta Kallinen ei osaa sanoa mitään varmaa.

– Oikeistolaiset paikallishallinnot torppaavat protestit poliisivoimin, ja jos oikeistoa ei saada pois vallasta, todellinen demokratia jäänee haaveeksi.

Mutta voiko vastaavaa liikettä syntyä myös Suomessa?

– Vaikeinta on varmasti väkijoukkojen mobilisoiminen. Suomalaiset ovat liian tyytyväisiä tai sitten niin lamaantuneita, etteivät pysty toimimaan. Tämä sama asetelma onnistuttiin kuitenkin murentamaan Espanjassa, joten miksei se onnistuisi Suomessakin.

Kallinen arvioi, että aika voisi olla kypsä ihmisten liikkeellelähdölle Suomessakin.

– Lokakuun 15. päivän jälkeen täytyy pitää toimintaa koko ajan käynnissä ja pyrkiä sitä kautta eteenpäin. Onnistuneen ulkoparlamentaarisen toiminnan pitää vedota myös tavallisiin ihmisiin ja keskiluokkaan.

Protesti jatkuu

Suurta kansainvälistä kiinnostusta saavuttaneen, väkivallattoman demokratialiikkeen alulle panijat ovat tehneet aloitteen kansainvälisestä toimintapäivästä 15. lokakuuta, jotta muutosta ja demokratiaa haluavat ihmiset myös muissa maissa saisivat äänensä kuuluviin.

Liike on kansainvälisen toimintapäivän myötä leviämässä myös Suomeen. Tänä syksynä on Helsingissä ja useilla muilla paikkakunnilla kokoontunut ihmisiä, jotka haluavat luoda samankaltaisen, puolueista riippumattoman verkoston Suomeen, jotta tavalliset ihmiset pääsisivät sanomaan sanansa ja poliitikkojen olisi pakko kuunnella heitä.

”Me vaadimme avointa keskustelua leikkauksista ja eurokriisistä. Me vaadimme, että korruptoituneen eliitin sijaan puheenvuoro annetaan nyt tavallisille ihmisille – sellaisille kuin sinä tai minä”, sanotaan suomalaisessa torikutsussa.

Tapahtumia ympäri Suomea

Helsingissä muutosta ja demokratiaa haluavia kutsutaan Narinkkatorille lauantaina 15. lokakuuta kello 12 alkaen. Torilla on kaikilla mahdollisuus sanoa julki mielipiteensä ja ehdotuksensa. Torille pystytettävissä teltoissa voi myös tehdä konkreettisia tekoja muutosten aikaansaamiseksi, keskustella, kertoa tunnoistaan lauluin jne. Mukaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.

Suomessa kansainväliseen toimintapäivään valmistaudutaan Helsingin lisäksi muun muassa Tampereella, Turussa, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa ja Iisalmessa.

torillatavataan.wordpress.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.