Toriliike etsii vaihtoehtoja finanssikapitalismille

16.12.2011 - 11:23
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Marxilaista näkökulmaa foorumiin toi Tiedonantaja-lehden toimittaja Marko Korvela (oik.). / Toivo Koivisto |

Paikallisuus, parempi työelämä, perustulo ja osuustoiminta – muun muassa näitä teemoja pyöriteltiin lauantaina Avoimessa talousfoorumissa Helsingissä. Torikokousliikkeen aloitteesta syntyneessä foorumissa arvioitiin kapitalistisen yhteiskunnan nykytilaa ja keskusteltiin vaihtoehtoisista talousmalleista. Mukana oli alustuspuheenvuoroja Suomen Attacin, Stadin aikapankin, Solidaarisuustalousverkoston, Talousdemokraattien, Parecon Finlandin sekä BIEN-perustuloverkoston edustajilta.

Marxilaista näkökulmaa foorumiin toi Tiedonantaja-lehden toimittaja Marko Korvela, joka valotti Euroopan talouskriisin taustatekijöitä sekä osoitti muutamaa käsitettä selventämällä, minkälaisia työkaluja Marxilta on löydettävissä sekä nykytalouden analyysiin että uudenlaisten toimintamahdollisuuksien hahmottamiseen.

Helsingin loskaisesta ja sateisesta kelistä huolimatta paikalle oli tullut nelisenkymmentä osallistujaa, mikä kertoo aiheen ajankohtaisuudesta ja kiinnostavuudesta.

Taloutta ihmisten tarpeisiin

Vaikka alustavien puheenvuorojen pitäjien taustat ja lähtökohdat vaihtelivat suuresti, tiivistyi keskustelun edetessä muutamia yhteisiä teemoja ja huolen aiheita.

Finanssikapitalismin kriisin todettiin olevan vakava. Monen mielestä taloudelliselle kasvulle ja voitontavoittelulle perustuvan kapitalismin aika alkaa olla ohi: tilalle tarvitaan jotakin muuta, ihmisten tarpeista lähtevää taloutta. Useissa puheenvuoroissa korostui osuustoiminta ja sen eri muodot.

Finanssikriisi osoittaa myös, että marxilainen työarvoteoria on entistä ajankohtaisempi. Tilanteessa, jossa keinottelulla ja keplottelulla synnytetty varallisuus tuntuu sulavan markkinoiden turbulensseissa, korostuu työllä tuotetun arvon pysyvyys ja konkreettisuus.

Kapitalismin palkkatyömuoto alistaa ihmisen toiminnan entistä syvemmälle vieraantumiselle, mistä kärsii niin yhteiskunta kuin ympäristökin. Työ olisi otettava uudella tavalla haltuun. Tämä ei onnistu yksin, vaan tässä on radikaalilla ay-liikkeellä tärkeä merkitys, mikä myös nousi esiin foorumikeskustelussa.

Keskustelu jatkuu

Kansainvälinen torien liike on kasvanut ja myös kasvattanut merkitystään. Liike on monin paikoin saavuttanut pisteen, jossa ryhdytään arvioimaan omaa toimintaa, toimintatapoja ja tulevaisuutta.

Helsingin foorumissa esille nousivat muun muassa ensi vuoden syksyllä pidettävät kuntavaalit. Suomessa kunnilla on merkittävä autonomia ja vaikutusvaltaa moniin keskeisiin poliittisiin kysymyksiin. Kuntavaalit ovat edelleen tärkeä poliittisen vaikuttamisen areena, jossa tarvitaan vaihtoehtoja etenkin nykyisen kaltaisessa tilanteessa, missä kansan parissa vallitsee suuri epäluottamus valtapuolueita kohtaan. Foorumissa ei otettu mitään kantaa kuntavaaleja koskien, mutta todettiin kyseessä olevan varteenotettava politiikan tekemisen paikka.

Pohdinta vaihtoehtoisista talouden muodoista ei toki tyhjentynyt vain yhteen tapaamiseen, vaan vaihtoehdoista käydään jatkossakin keskustelua torien liikkeen puitteissa.

Avoimen talousfoorumin satoa netissä >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.