Tradekan jäsenmäärässä ja tuloksessa positiivinen kehitys

18.02.2022 - 14:45
(updated: 01.03.2022 - 13:56)
Osuuskunta Tradeka on noin 200 000 jäsenen omistajaosuuskunta. Kuva Tradeka

Osuuskunta Tradekan jäsenmäärä kehittyi viime vuonna positiiviseen suuntaan; uusia jäseniä liittyi enemmän kuin vuosikymmeneen. Osuuskuntaan liittyneiden keski-ikä on hieman yli 40 vuotta.

Myös tulos kehittyi samaan suuntaan; Osuuskuntakonsernin tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja vuodelta 2021 oli 25 miljoonaa euroa. Tradeka-konsernin tilinpäätökset hyväksyttiin Osuuskunta Tradekan ja Tradeka-Yhtiöiden  hallitusten kokouksissa 18. helmikuuta.

– Tämä kertoo siitä, että osuustoiminta ja vastuullista liiketoimintaa tekevään yritykseen vaikuttaminen kiinnostaa suomalaisia. Jäsenkyselyn perusteella uusia jäseniä kiinnostaa erityisesti jäsenedut, mutta yhä enemmän myös mahdollisuus vaikuttaa osuuskunnan toimintaan sekä osuuskunnan avulla ympäröivään maailmaan, kertoo Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro.

– Vaikka koronapandemia on aiheuttanut haasteita liiketoimintaan, olemme silti pystyneet jatkamaan pitkäjänteistä työtä vastuullisuutemme kehittämiseksi.

Vuonna 2021 Tradekan vastuullisuustyössä painottuivat ilmastovaikutusten kartoittaminen ja konsernin hiilijalanjäljen laskeminen. Laskennan tulokset julkaistaan vuosittaisen vastuullisuusraportoinnin yhteydessä.

Tuotto-osuuksia merkittiin vuonna 2021 noin 1,4 miljoonan euron edestä. Kokouksessaan hallitus päätti esittää, että tuotto-osuuksille maksettaisiin viime vuodelta tavoitteenmukainen 3,5 % korko. Asian päättää helmikuisissa vaaleissa valittu uusi edustajisto ensimmäisessä kokouksessaan 28.4. Kuuden vuoden välein järjestettävät Tradekan edustajiston vaalit on juuri järjestetty; vaalien tulos julkaistaan 2. maaliskuuta.

Vahva sijoitusvuosi

– Konsernin tulosta voi luonnehtia olosuhteisiin nähden hyväksi. Koronapandemia ja sen vaikutukset painoivat tulosta, mutta sijoitustoiminnan erinomaisen tuloksen myötä koko konsernin tulos kehittyi suotuisasti, kuvailee Puro.

Osuuskunta-konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 30 % 567 miljoonaan euroon. Konsernin liikevoitto viime vuonna oli 26 miljoonaa euroa ja tulos parani vaikeaan koronan sävyttämään vuoteen 2020 verrattuna 47 miljoonalla eurolla. Sijoitustoiminnan tuotto vuodelta 2021 oli 15,3 %.

– Rajoitukset painoivat ravintolaliiketoimintaa tekevän Restelin tuloksen reilusti tappiolliseksi toista vuotta peräkkäin. Iskuja koronasta saivat myös hoivapalvelut ja katsastusliiketoiminta. Sijoitustoiminnan lisäksi viime vuoden valopilkku oli Lehtipiste-konserni, jonka toiminta ja talous kehittyivät hyvin. Haastavista olosuhteista huolimatta Tradekalla on ollut mahdollisuus panostaa myös liiketoiminnan kehittämiseen, Puro täydentää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa