Transnaisen tarina sai ensi-iltansa Tiedonantaja-festivaalilla
Vasta nyt olen Amanda -dokumentti kertoo jyväskyläläisen transnaisen muutostarinan. Vuosikymmeniä jatkuneen peittelyn ja salailun jälkeen Amanda saa viimein olla oma itsensä.
Anni Happosen ohjaama dokumentti sai ensi-iltansa Tiedonantaja-festivaaleilla. Lähes täydelle salille näytetty elokuva teki allekirjoittaneeseen vaikutuksen rehellisyydellään ja aitoudellaan. Tilaisuus alkoi ohjaaja Anni Happosen ja äänittäjä Justus Raivon alustuksella aiheeseen. Paikalla oli myös elokuvan päähenkilö, jyväskyläläinen Amanda Majasaari. Tuotantotiimin jäsenet Happonen ja Raivo kertoivat elokuvan näkökulmaksi vahvistuneen aivan viime metreillä sukupuolenkorjausprosessin vaikutuksen Amandan perhesuhteisiin.
Dokumentin alussa Amanda kertoo nuoruusvuosistaan. Yli kolme vuosikymmentä hän salaili naiseuttaan ja toivoi samalla vapautta ja onnea. Joskus hän oikein toivoi jäävänsä kiinni naistenvaatteisiin pukeutumisesta. Lukuisia kertoja hän ehti hävittää kaikki naistenvaatteensa ja meikkinsä yrittäessään kieltää oikeaa itseään. Lopulta hän ei enää pystynyt elämään valheessa, vaan erosi silloisesta puolisostaan. Alkoi pitkä muutoksen prosessi, joka on vaikuttanut kaikkiin Amandan läheissuhteisiin.
Amandan läheisistä elokuvassa esiintyvät hänen äitinsä ja toinen tyttärensä Eveliina. Erityisesti Eveliina-tyttären kuvaus isänsä muutoksesta on koskettava. Eveliina kertoo avoimesti, kuinka hänen on ollut vaikea mieltää naista isäkseen, mutta toisaalta kuinka hän on nähnyt prosessin tehneen Amandalle hyvää.
Amanda on avoin ja elämäänsä tyytyväinen ihminen.
Elokuvassa esiintyvä Amanda on avoin ja elämäänsä tyytyväinen ihminen. Yleisö sai esittää elokuvan jälkeen kysymyksiä Amandalle. Yleisökommenteista välittyi ihailu Amandaa ja hänen rohkeuttaan kohtaan. Dokumentti on tärkeä suomalaiselle tasa-arvokeskustelulle, ja suosittelen katsomaan dokumentin esimerkiksi ensi marraskuussa TransHelsinki-tapahtumassa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.