Keywords:

TTIP-neuvotteluista tietovuoto

04.05.2016 - 13:15
TTIP-sopimusta vastustetaan laajasti Euroopassa. Kuva Puolasta.

Vapun jälkeen Alankomaiden Greenpeace ilmoitti, että sille on vuodettu asiakirjoja TTIP- vapaakauppasopimusneuvottelujen 13. kierroksen tiimoilta. Asiakirjat sisältävät arviolta 3/4 konsolitoiduista teksteistä – siis teksteistä, jotka tulisivat lopulliseen sopimusasiakirjaan.

Aihealueet ovat kattavat: ympäristö, työntekijöiden oikeudet, tekijänoikeudet, eläinten oikeudet ja niin edelleen.

Keskeisimmät uudet löydökset ovat Suomen TTIP-verkoston mukaan seuraavat:

Ympäristönsuojelun nykystandardit romuttuisivat sopimuksen myötä. Kansainvälisen kaupan WTO-sopimus pitää ensisijaisena valtioiden oikeutta suojella "ihmisten, eläimien ja kasvien elämää ja terveyttä" sekä "varjella luonnonvaroja kuolemasta sukupuuttoon". Näitä kohtia ei TTIP tunnusta, vaan pitää kaupallista menestymistä ensisijaisena.

Ilmaston lämpenemisen vastainen työ vaikeutuisi. Pariisin ilmastoneuvottelujen sopimustulos romutettaisiin. Mitään konkreettista ilmastonmuutosta estävää ei sopimuksesta löydy.

TTIP-sopimukseen ei sisälly ennalta suojaavaa sääntelyä, vaan vasta vaaralliseksi todetut aineet, elintarvikkeet, kemikaalit, työvälineet ja niin edelleen voitaisiin kieltää. Missään sopimuksen osassa, ei edes sääntely-yhteistyötä koskevassa osassa, ole mainittu ennalta suojaamisen velvoitetta.

Lisäksi suuryrityksille taataan mahdollisimman matala kynnys toteuttaa bisnestä mahdollisimman pienellä sääntelyllä näyttää vuodon pohjalta pitävän paikkansa. Yritysten mahdollisuus vaikuttaa lainsäädäntöön varhaisessa vaiheessa on myös toteutumassa TTIP:n myötä.

Mielenosoitus 27. toukokuuta

Tähän mennessä julkisuuteen välittyneet tiedot neuvottelujen etenemisestä näyttäisivät TTIP-verkoston mukaan olevan suuresti värittyneitä. Luvattu ruokaturva tai investointisuojan keventyminen eivät vuodon mukaan pidä ollenkaan paikkaansa. Neuvottelujen väitetty avoimuus aiempiin kauppasopimusneuvotteluihin verrattuna vaikuttaa tekaistulta, sillä vain valikoituja totuuksia on kerrottu, joita ei voi perustella kauppasopimusneuvottelutaktiikalla näin mittavassa määrin demokraattista päätöksentekoa muuttavassa kauppasopimuksessa.

Helsingissä järjestetään 27. toukokuuta mielenosoitus TTIP-, CETA- JA TiSA-sopimuksia vastaan. Mielenosoitus järjestäytyy klo 15 alkaen Narinkkatorilla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.