Keywords:
TTIP-neuvotteluista tietovuoto
Vapun jälkeen Alankomaiden Greenpeace ilmoitti, että sille on vuodettu asiakirjoja TTIP- vapaakauppasopimusneuvottelujen 13. kierroksen tiimoilta. Asiakirjat sisältävät arviolta 3/4 konsolitoiduista teksteistä – siis teksteistä, jotka tulisivat lopulliseen sopimusasiakirjaan.
Aihealueet ovat kattavat: ympäristö, työntekijöiden oikeudet, tekijänoikeudet, eläinten oikeudet ja niin edelleen.
Keskeisimmät uudet löydökset ovat Suomen TTIP-verkoston mukaan seuraavat:
Ympäristönsuojelun nykystandardit romuttuisivat sopimuksen myötä. Kansainvälisen kaupan WTO-sopimus pitää ensisijaisena valtioiden oikeutta suojella "ihmisten, eläimien ja kasvien elämää ja terveyttä" sekä "varjella luonnonvaroja kuolemasta sukupuuttoon". Näitä kohtia ei TTIP tunnusta, vaan pitää kaupallista menestymistä ensisijaisena.
Ilmaston lämpenemisen vastainen työ vaikeutuisi. Pariisin ilmastoneuvottelujen sopimustulos romutettaisiin. Mitään konkreettista ilmastonmuutosta estävää ei sopimuksesta löydy.
TTIP-sopimukseen ei sisälly ennalta suojaavaa sääntelyä, vaan vasta vaaralliseksi todetut aineet, elintarvikkeet, kemikaalit, työvälineet ja niin edelleen voitaisiin kieltää. Missään sopimuksen osassa, ei edes sääntely-yhteistyötä koskevassa osassa, ole mainittu ennalta suojaamisen velvoitetta.
Lisäksi suuryrityksille taataan mahdollisimman matala kynnys toteuttaa bisnestä mahdollisimman pienellä sääntelyllä näyttää vuodon pohjalta pitävän paikkansa. Yritysten mahdollisuus vaikuttaa lainsäädäntöön varhaisessa vaiheessa on myös toteutumassa TTIP:n myötä.
Mielenosoitus 27. toukokuuta
Tähän mennessä julkisuuteen välittyneet tiedot neuvottelujen etenemisestä näyttäisivät TTIP-verkoston mukaan olevan suuresti värittyneitä. Luvattu ruokaturva tai investointisuojan keventyminen eivät vuodon mukaan pidä ollenkaan paikkaansa. Neuvottelujen väitetty avoimuus aiempiin kauppasopimusneuvotteluihin verrattuna vaikuttaa tekaistulta, sillä vain valikoituja totuuksia on kerrottu, joita ei voi perustella kauppasopimusneuvottelutaktiikalla näin mittavassa määrin demokraattista päätöksentekoa muuttavassa kauppasopimuksessa.
Helsingissä järjestetään 27. toukokuuta mielenosoitus TTIP-, CETA- JA TiSA-sopimuksia vastaan. Mielenosoitus järjestäytyy klo 15 alkaen Narinkkatorilla.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.