TTIP-sopimus uhkaa demokratiaa

10.02.2016 - 13:00
Brysselissä osoitettiin viime lokakuussa mieltä TTIP- ja CETA-sopimusneuvotteluja vastaan. Kuva Mehr Demokrati.

Kansalaistoimijoiden muodostama TTIP-verkosto varoittaa Suomen eduskuntaa TTIP-sopimuksen luomasta vakavasta uhasta kansalliselle itsemääräämisoikeudelle. Euroopan komission ehdotuksen mukainen transatlanttinen sopimus vaarantaisi ihmisoikeudet ja merkitsisi merkittävää vallansiirtoa eduskunnalta EU:lle ja uusille ylikansallisille toimielimille.

TTIP-verkosto toimitti perjantaina 5. helmikuuta eduskunnan suurelle valiokunnalle kannanottonsa lausuntokierroksella olevaan ehdotukseen.

– TTIP-sopimuksen ja sen riitojenratkaisuelimen ei ole määrä kunnioittaa Suomen perustuslakia tuomioistuinratkaisuissaan. TTIP:ssa on siten kyse eräästä Suomen historian merkittävimmistä toimivallan siirroista EU:lle ja kansainvälisille toimielimille”, toteaa verkostossa toimiva Marissa Varmavuori.

– On vaikea ymmärtää, miten Suomen hallituksessa suhtaudutaan projektiin niin innostuneesti, vaikka sopimuksen taloushyötyjä koskevilta arvioiltakin on pudonnut pohja pois riippumattomien tutkijoiden tekemissä tarkasteluissa, Varmavuori jatkaa.

Vakava yhdenvertaisuusongelma

Verkoston mielestä TTIP-sopimukseen sisältyy myös vakava yhdenvertaisuusongelma.

"TTIP-sopimus edistäisi veroparatiisitaloutta ja yksityistä ylikansallista monopolisaatiota."

– TTIP-sopimus suosisi ylikansallisia yrityksiä paikallisten yritysten kustannuksella. Sijoittaja-valtio -riitojenratkaisu antaisi ulkomaisille sijoittajille suuremmat oikeudet kuin kotimaisille sijoittajille ja loisi siten kilpailulle epäyhdenvertaiset ehdot. Samalla se edistäisi veroparatiisitaloutta ja yksityistä ylikansallista monopolisaatiota, katsoo TTIP-verkoston Thomas Wallgren.

Verkosto näkee paljon puhutun investointisuojan ohella ongelmalliseksi myös sopimukseen kaavaillun sääntely-yhteistyön.

– Myös sääntely-yhteistyö edistäisi ylikansallisten yhtiöiden mahdollisuuksia ohjata taloudellisen toiminnan sääntelyä tavalla, joka syrjii paikallisia taloudellisia toimijoita, Wallgren toteaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.