TTT:n juhlavuosi kotimaisen voimin
Tampereen Työväen Teatteri täyttää tänä vuonna 110 vuotta, jota juhlitaan kotimaisen teatterin merkeissä. Kaikki kolme vuoden avausnäytelmää ovat kotimaisia ensi-iltoja ja kantaesityksiä.
Seija Holman Manner ja Mika Myllyahon Kaaos ovat saaneet jo ensi-iltansa, Sirkku Peltolan Lämminveriset on vuorossa 3.helmikuuta. Lämminveriset on jatkoa aiemmin esitetyille Peltolan näytelmille Suomen hevonen ja Yksiöön en Äitee ota, vaikka tekijä itse ei puhukaan trilogiasta. Tuttu Kotalan ydinperhe laajenee irakilaissyntyisellä Hamedilla ja päätyy avaramman talvisen taivaan alle.
Kevään ohjelmistossa ovat lisäksi Juoppohullun päiväkirja, Oodi rakkaudelle, Vincent River, Tervessi peippometäst, Vuorenlouhijan tyttäriä sekä Antigone. Viime mainittu on Sofokleen yli 2000 vuotta sitten kirjoittama näytelmä elämästä sodan runtelemassa maailmassa.
Juhlavuoteen kuuluu neljä työttömien ilmaisesitystä yhteistyössä Tampereen työvoimatoimisto kanssa, ensimmäinen näistä on Manner 7. helmikuuta. Liput tähän esitykseen ovat noudettavissa Tampereen työvoimatoimiston Hämeenkadun toimipisteestä. Juhlavuoden syksyyn kuuluu seminaari, muisteloiltoja ja keskustelutilaisuuksia.
Havisevan herkkyyttä, Espanjan angstia
Seija Holman käsikirjoittama ja Auvo Vihron ohjaama Manner perustuu Tuula Hökän teokseen Kirjoittamisen aika, Eeva-Liisa Mannerin kirjeitä 1963–69. Aineistona on käytetty myös Mannerin muuta tuotantoa sekä kirjailijan mielikuvitusta.
Kirjeenvaihdon toinen osapuoli on tamperelainen äidinkielen opettaja Anna-Liisa Mäenpää, joka osti Mannerilta kesämökin Kangasalan Havisevasta vuonna 1964. Lahjakkaat mutta arat yksinäiset naiset lähestyvät toisiaan kuin varpaillaan, mutta täynnä uteliasta elämännälkää.
TTT:n pitkäaikainen dramaturgi Seija Holma on ilmeisen loistavasti oivaltanut Mannerin ja Mäenpään kirjeenvaihdon sisällön, lopputulos on nautittavaa dialogia, jota täydentää tapahtumia kommentoiva Herra K. Holma ei ole sortunut turhaan kaunosieluisuuteen, vaan sisäänrakennettu huumori ja itseironia tekevät tekstin sopivan rosoiseksi.
Onnistumisen kuulee yleisön naurussa, joka on hillityn spontaania sydämestä tulevaa naurua, sielun aplodeja.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.