Tue Kuuban luonnon suojelemista

30.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22 / 30.5.2008

Kuuban luonto kuuluu maailman lajirikkaimpiin alueisiin. Saaren sijainti lähellä päiväntasaajaa ja meren eristävä vaikutus ovat saaneet aikaan hyvin monimuotoisen eliölajiston kehittymisen. Yli puolet Kuubassa tavattavista kasvi- ja eläinlajeista on endeemisiä, eli niitä esiintyy koko maailmassa vain tällä saarella.
Kauppasaarto vaikeuttaa luonnonsuojeluaUSA:n ylläpitämä kauppasaarto on saanut aikaan sen, että Kuubassa on resurssipulan takia ollut vaikea painaa korkealaatuisia luontokirjoja ja hankkia ympäristöjärjestöille uutta tekniikkaa.


Toisaalta kuubalaiset ovat kääntäneet saarron aiheuttamat vaikeudet ympäristön voitoksi muun muassa kehittämällä luonnonmukaisia viljelymenetelmiä, vaihtoehtoisia energiamuotoja ja energiaa säästäviä ratkaisuja. Ydinvoimasta luopunut Kuuba on myös ensimmäisiä valtioita, jotka luopuivat hehkulampuista ja siirtyvät käyttämään energiansäästölamppuja.
Projekti levittää luontotietouttaSpartacus-säätiön kehitysyhteistyöprojekti auttaa kuubalaisia suojelemaan erikoislaatuista luontoaan. Projektin puitteissa tuotetaan luontokirjoja ja aineistoa kuubalaisten luontokeskusten, oppilaitosten ja kirjastojen käyttöön. Näin se on osaltaan tukemassa vallankumouksen vihertymistä.


Ensimmäiset kaksi kirjaa – Kuuban linnuista sekä matelijoista ja sammakkoeläimistä – ovat olleet laadukkaita ja herättäneet huomiota myös Kuuban ulkopuolella.


Kirjoja varten kootun aineiston avulla on voitu kertoa uhanalaisten lajien erityispiirteistä ja niiden säilyttämisen tärkeydestä. Projektin tuloksena on päätetty eräistä uusista suojelualueista.


Lisäksi projekti on parantanut köyhien alueiden mahdollisuuksia kehittää luontomatkailua. Aineistoa on hyödynnetty myös Universidad para todos – Yliopisto kaikille -kampanjassa, jonka tarkoituksena on mahdollistaa kiinnostuneille etäopiskelu.
Ojenna auttava kätesiSeuraavaksi on valmisteilla kirja vähemmän vetoavista, mutta biosysteemilleen korvaamattomista eläimistä, kuten nilviäisistä ja äyriäisistä. Myös neljäs kirja, jonka aiheena ovat Kuuban nisäkkäät, on jo valmisteilla.


Kuubalaiset tutkijat ja opiskelijat tuottavat kirjojen aineistot, kuvituksen ja taiton. Tukea tarvitaan painattamiseen ja joihinkin laitehankintoihin. Kirjoja ja niiden pohjalta tehtyjä aineistoja jaetaan ilmaiseksi luontokeskuksille, kouluille ja kirjastoille.TIINA SANDBERG* Projektia voi tukea Spartacus-säätiön solidaarisuustilin kautta. Tilinumero 800018 – 71138419.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli