Tuhannet protestoivat Yhdysvalloissa aborttilakeja vastaan

21.05.2019 - 14:30
(updated: 31.05.2019 - 15:41)
Aborttioikeuden puolesta marssittiin Birminghamissa 19. toukokuuta / kuva workers.org

Eri puolilla Yhdysvaltoja kutsutaan tänään #StopTheBans -toimintaan keskipäivällä paikallista aikaa valtion virastoille, kaupunkien toreille ja oikeustaloille. Protesteja järjestetään koko viikon ajan.

Alabaman Kuvernööri Kay Ivey allekirjoitti 15. toukokuuta Yhdysvaltojen tiukimman aborttilain. Maan työväenluokan ja sorrettujen ihmisten reaktio lakiin on ollut poikkeuksellinen. Alle viikossa tuhannet ovat järjestäneet, marssineet ja kokoontuneet Huntsvillestä Mobileen ja Birminghamista Montgomeryyn vastustamaan lakia.

Laki tekee abortin tarjoamisesta rangaistavaa, ja tuomio voi olla enintään 99 vuotta vankeutta. Ainoastaan naisen elämän pelastaminen saa olla syynä aborttiin. Edes insestin tai raiskauksen vuoksi ei aborttia enää saa.

– Tiukka aborttilaki vaikuttaa suoraan cis-sukupuolisiin naisiin, mutta myös transsukupuolisiin miehiin, ei-binäärisiin ihmisiin joilla on kohtu ja intersukupuolisiin. Heillä kaikilla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja he kaikki ansaitsevat oikeuden omaan kehoonsa, kerrotaan yhdysvaltalaisessa Workers -lehdessä.

Tämä fasistinen laki ei tällä hetkellä ole voimassa liittovaltion lainsäädännön mukaan, mutta Alabaman johtajat tietävät tämän. Se on osa heidän suunnitelmaansa, johon kuuluu, että Alabama ja useat muut valtiot ehdottavat laittomia, rajoittavia lakeja. Näillä yritetään mitätöidä Roe v. Waden vuoden 1973 korkeimman oikeuden päätöksen, joka takaa naisille perustavanlaatuisen oikeuden omaan kehoonsa, joka suojelee vapautta saada abortti, lehdessä jatketaan.

Georgia, Mississippi, Kentucky, Ohio ja muutama päivä sitten Missouri ovat Alabaman jälkeen niiden valtioiden joukossa, jotka yrittävät heikentää aborttioikeutta ehdottamalla lakeja. Mielenosoittajien mielestä lait perustuvat myytteihin, valheisiin ja patriarkaaliseen ajatteluun.

Mobilessa suosituksi iskulauseeksi aborttioikeuden puolesta nousi huuto “One voice! Pro-choice!” (Yksi ääni! Oma valinta!)

Tulevat mielenosoitukset aborttioikeuden puolesta osoitteessa www.stopthebans.org

Lähde: https://www.workers.org/2019/05/21/thousands-protest-in-alabama-working-class-and-oppressed-fight-abortion-ban/

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.