Tuhansia pelimanneja Kaustisella

02.07.2015 - 11:12
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kopla on Kaustisten vuoden 2015 Showcase-esiintyjä. / kaustinen.net |

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmatarjonnasta löytyy jälleen jokaiselle jotakin. Musiikkia, tanssia ja soittoa on luvassa viikon ajan 24 eri lavalla. Menon ja meiningin vastapainoksi satsataan myös rauhallisiin hetkiin ja hiljentymiseen. Kolmena yönä Musiikkilukion Iholla-salissa toteutetaan konserttisarja Soolojen yö, jossa voi nauttia korkealaatuisesta kotimaisesta osaamisesta.

– Ajatuksena on tarjota rauhoitettu hetki pienimuotoiselle tekemiselle kaikessa juhlahumussa, kertoo ohjelmatuottaja Anne-Mari Hakamäki.

– Näitä hetkiä on toki aikaisemmin ollut siellä täällä, mutta nyt on intiimejä musiikkihetkiä tarjolla keskitetysti – ja keskellä yötä! Soolojen yö -niminen konsepti on ollut aikaisemmin ohjelmassa, ja nyt se haluttiin herättää henkiin.

Esiintyjinä nähdään alan kovia ammattilaisia kuten Antti Paalanen, Outi Pulkkinen, Maija Kauhanen ja mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors. Soolojen yö järjestetään festivaaliviikon maanantaina, keskiviikkona ja torstaina klo 23 jatkuen yli puolenyön.

Kirjailijat ja Kanteletar

Valtakunnallisen Kirjan vuoden puitteissa on myös luvassa intiimimpi erikoissatsaus, kun Iholla-salissa kuullaan kirjailijoiden ja muusikkojen duoja tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 14. Lauteilla nähdään Juha Itkonen & Matti Johannes Koivu, Marko Hautala & Juha-Matti Rautiainen sekä Antti Tuuri & Antti Paalanen, ja isäntänä toimii Antti Huntus.

Kirjan vuoteen liittyy myös Shamu-lauluyhtyeen emännöimä Ajaton-klubi torstai-iltana. Kantelettaren 175-vuotisjuhlan kunniaksi palataan Kantelettaren runojen juurille eli lauletaan se runolauluna. Yleisö on lämpimästi tervetullut osallistumaan laulantaan. Shamu-yhtyeen edellisistä tempauksista mainittakoon muun muassa suuri Kalevalan läpilaulanta 2013 – 39 tuntia 33 minuuttia tauotonta laulua!

Pelimannit vyöryvät

Pelimanneja on jälleen kerran tulossa Kaustiselle ennätysmäärä. Noususuhdanne tuntuu sen kuin jatkuvan. Ilmoittautuneita ryhmiä on tällä hetkellä yli 430 ja yksittäisten pelimannien määrä on kaikkiaan noin 4 400.

– Pelimannien määrä sen kuin tuntuu kasvavan joka vuosi, toteaa pelimannivastaava Salla Seppä.

– Uutta tänä vuonna on suuri kiinnostus esiintyä lasten teltassa. Sekä lastenmusiikkiin erikoistuvia ryhmiä että lapsiryhmiä on mukana suuri määrä – saatiin juuri ja juuri esiintyjät mahtumaan lasten teltan ohjelmaan.

Pelimannien joukosta löytyy monenlaisia ryhmiä.

– Suurin osa pelimanneista edustaa perinteisiä pelimanniyhtyeitä ja erilaisia nykykansanmusiikkikokoonpanoja. Mutta mukana on myös paljon sooloesiintyjiä ja pieniä duo- ja triokokoonpanoja, lauluryhmiä ja kuoroja sekä yhtyeitä, joissa laulu on vahvasti pääosassa.

Alueellisesti teemamaakunta Uusimaa on aktiivisesti mukana, mutta maakunnallinen kirjo on suuri. Pelimanneja saapuu paljon muun muassa Oulusta ja Pohjois-Karjalasta, aika lailla koko Suomesta. Mikä sitten saa kaikki nämä soittajat, laulajat ja tanssijat hakeutumaan Kaustiselle esiintymään?

– Moni toteaa sen olevan jo perinne, Salla Seppä toteaa.

– Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on monelle kesän kohokohta – ei kesää ilman Kaustista!

www.kaustinen.net

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri