Tukea elämän siipirikoille

25.02.2011 - 12:05
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kirsi Karttunen kertoo, miten on usein joutunut lukemaan lakipykäliä ja oikomaan epäpätevien tai muuten huolimattomien sosiaaliviranomaisten toimia. / NN |

Kun vanki on tuomionsa istunut, hänen olisi pitänyt oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti olla tekonsa sovittanut. Näin ei kuitenkaan usein käytännössä ole. Moni vastavapautunut vanki jää neuvottomana ja rahattomana tyhjän päälle, viranomaisten joskus mielivaltaisten päätösten ja toimenpiteiden armoille.

– Viranomaiset kertovat kyllä velvollisuuksista, mutta eivät oikeuksista, sanoo Elämän siipirikot ry.:n puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja Kirsi Karttunen Haapavedeltä. Hänen edustamansa järjestö Elämän siipirikot auttaa ja neuvoo paitsi vapautuneita myös vielä tuomiotaan istuvia vankeja sekä muita hankalassa tilanteessa olevia, "yhteiskunnan hylkäämiä", kuten Karttunen itse heitä kutsuu.

– Käytännössä annamme esimerkiksi tukea vangeille ja vapautumassa oleville. Neuvomme myös yhdyskuntapalvelupaikkojen etsimisessä ja huolehdimme, että henkilö kykenee työvelvollisuutensa täyttämää.

Karttunen kertoo, että kiven sisässä istuviin vankeihin ollaan yhteydessä pääasiassa kirjeitse. Tieto tukijärjestöstä kulkee sitten vankien piirissä suusta suuhun.

– Lähetämme vangeille muun muassa kirjoitusvälineitä, luettavaa ja ristikoita. Jouluna toimitimme tyhjiä kortteja ja postimerkkejä. Moni haluaa auttaa vankeja epäsuorasti meidän kauttamme. Auttaminen ei vaadi rahaa vaan hyvää tahtoa, sanoo Karttunen.

Vankien lisäksi Karttunen järjestöineen tarjoaa apua esimerkiksi lastensuojelussa. Hän kertoo, miten on usein joutunut lukemaan lakipykäliä ja oikomaan epäpätevien tai muuten huolimattomien sosiaaliviranomaisten toimia.

Suomen kommunistisen puolueen sitoutumattomana eduskuntavaaliehdokkaana oleva Kirsi Karttunen tuntee itsekin kadun laitapuolen ja sen kulkijoiden todellisuuden. Hänen oma kihlattunsa istuu parhaillaan tuomiota, jonka sai melkoisen heppoisin perustein.

Karttunen muistuttaakin, että vankilaan saattaa huonolla tuurilla päätyä kuka tahansa, jos vain sattuu olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

Elämän siipirikot ry.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (15 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.