Tukea teknologiateollisuuden ammattiliittojen vaatimukselle

07.10.2011 - 09:53
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Metallityöväen liitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat julistaneet ylityökiellon koko teknologiateollisuuteen. / Even Westvang |

Metallityöväen liitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat julistaneet ylityökiellon koko teknologiateollisuuteen. Samalla Metalliliitto ja Pro ovat antaneet lakkovaroituksen 44 teknologiateollisuuden yritykseen. Työtaistelutoimilla vauhditetaan viikko sitten torstaina keskeytyneitä työehtosopimusneuvotteluja.

Liittojen mukaan työnantajan tarjous jäi alle kolmasosaan palkansaajien esittämästä. Neuvottelujen keskeytymiseen vaikutti myös työnantajapuolen käyttäytyminen palkkatarjousta jätettäessä.

Nyt liitot ovat puuhaamassa reilun kahden viikon lakkoa, joka alkaisi kone-, metalli- ja kaivosteollisuudessa 21. lokakuuta aamukuudelta, jos sopua työehdoista ja palkoista ei synny ennen sitä. Lakko koskisi noin 32 000 henkilöä.

Pron sopimusalavastaava Roni Jokisen mukaan teknologiateollisuuden ylityökielto tuntuu jo työpaikoilla, kun paikoin kieltoa ryhdytty murtamaan.

– Kieltoa pyritään kiertämään esimerkiksi teettämällä sen alaista työtä vuokraväellä tai muiden sopimusalojen työehtosopimusten piirissä olevilla työntekijöillä.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat ja pääministeri Jyrki Katainen (kok) yrittävät tänään selvittää, voidaanko keskusteluja laajapohjaisesta sopimusratkaisusta jatkaa.

Tukea ammattiliittojen vaatimukselle

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri antaa kaiken tukensa ammattiliittojen toiminnalle kunnollisten sopimusten puolesta. Piirin kannanotossa painotetaan, että työnantajat ilmoittivat jo kauan sitten keskitettyjen tuloratkaisujen kauden päättyneen. Tämän vuoksi työnantajat tekivät neuvotteluihin tarkoituksella sellaiset esitykset, joita työntekijät eivät voineet hyväksyä.

– Työnantajat tulevat käyttämään hyväkseen Kreikan tilannetta ja yleistä sekavaa taloustilannetta kasvattaakseen voittojaan ja painostaakseen työntekijöitä hyväksymään huonot sopimukset. Tätä ei tietenkään tule hyväksyä, todetaan Lapista.

Piiri muistuttaa, että kunnolliset palkankorotukset kasvattavat kotimaista kysyntää ja tuottavat siten lisää työpaikkoja ja lisää verotuloja kunnille ja valtiolle.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.