Tuleeko Tampereelle Rantaväylän tunneli?

16.09.2013 - 11:03
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Jari Heinonen esittelee aluetta, jonne kaavaillaan kiistanalaista Rantaväylän tunnelia Tampereella. / Hannu Oittinen |

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa käydään tänään tiukka vääntö Rantaväylän tunnelista. SKP:n kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen toteaa, että vastakkain ovat kokoomuksen kauppakamarin ja suurten rakennusyhtiöiden tunnelilinja sekä sekä Tampereen asukkaiden enemmistön tunnelin vastainen linja.

Kallista lystiä

Kun Tampereen Rantaväylän tunnelihankkeesta alettiin vuonna 2005 puhua, oli sen arvioitu hinta 100 miljoona euroa.

– Parin vuoden päästä arvio oli jo noussut 120 miljoonaan euroon. Vuonna 2008 hinta oli 140 miljoonaa ja nyt tällä hetkellä arvio liikkuu 180 miljoonan tasolla. Mutta onko tämäkään hintalappu oikea ja realistinen? ihmettelee Heinonen.

Viimeisessä 180 miljoonan euron hinnassa ei Heinosen mukaan ole mukana lainan korkoja eli kymmenen vuoden ajalle noin 33 miljoonaa euroa.

– Edelleen arvioon on lisättävä Näsinkallion eritasoliittymä, jonka hinta on noin 26 miljoonaa euroa. Lisäksi tunnelin mahdolliselta rakennusalueelta tulee poistaa sillat ja moottoritiet ja laskea näille jäännösarvot. Yleensä tämän koko luokan hankkeissa kustannusarvio ylitetään vähintäänkin kolmasosalla. Jos ja kun tässäkin hankkeessa näin käy, tunnelin hinta on tällöin lähes 300 miljoonan euron tasoa. Tamperelaisten veronmaksajien maksettavaksi tästä tulee huomattava osa. 

Jos tunneli päätetään rakentaa, nousevat kaupungin investointikulut 200 – 250 miljoonaan euroon lähivuosina. Nykytilanteeseen nähden tarvittaisiin siten 50 - 100 miljoonaa euroa lisää vuosittain. Tähän Tampereella ei Heinosen mukaan ole varaa.

Demaririntama hajalla 

Iso ongelma on tällä hetkellä sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä, jonka neljä jäsentä on vastoin vaalilupauksia ilmoittanut äänestävänsä tunnelin puolesta.

– Demarit ovat todella hajalla tässä asiassa. Asiaa mutkistaa edelleen se tosiasia, että yksi demariloikkareista, kansanedustaja Hanna Tainio, on hakenut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajaksi. Tampereella epäillään, että kokoomus on asettanut Tainion valinnan ehdoksi asettumisen tunnelin kannattajaksi Tampereen kunnallispolitiikassa, pohtii Heinonen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.