Tuloeroja kasvatettu tietoisella politiikalla

04.02.2011 - 12:17
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Osinkotulojen, yritysten voittojen, palkkatulojen ja yrittäjätulon muutokset viimeisen 35 vuoden aikana. V. 1993 verouudistuksen jälkeen osinkojen jakaminen on kasvanut räjähdysmäisesti. / Riihelä-Sullström-Tuomala |

Vuonna 1993 Suomessa istui Esko Ahon (kesk) johtama porvarihallitus, jossa olivat keskustan lisäksi kokoomus, RKP ja kristilliset. Tämän hallituksen toteuttama palkka- ja pääomatulojen verotuksen eriyttäminen sai aikaan jättimäisen kasvun pääomatuloina kevyemmin verotettavien osinkojen jaossa. Matti Vanhasen (kesk) hallitus päätti 2005 listaamattomien yhtiöiden osinkojen verovapaudesta 90 000 euroon saakka.

Pääomatulojen verotusta ei muutettu edes demareiden ja vasemmistoliiton istuessa hallituksessa. Päinvastoin Paavo Lipposen (SDP) hallitus helli ökyrikkaita poistamalla varallisuusveron.

Osinkojen jaon kasvu ei riipu yritysten voitoista, jotka ovat kasvaneet huomattavasti maltillisemmin. Suuret pörssiyhtiöt ovat talouden lamasta huolimatta jakaneet auliisti osinkoja. Viime vuonna, pahimman taantuman keskellä, osinkoja jaettiin 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, vaikka samalla yhtiöiden tulokset putosivat 42 prosenttia.

Vuodelta 2010 maksetaan taas omistajille jättimäisiä summia. Varainhoitoyhtiö eQ:n mukaan pörssiyhtiöt jakavat tänä vuonna yhteensä 10 miljardia euroa osinkoina. Summa on kasvanut viime vuodesta noin neljänneksellä.

Rikkaimman prosentin tulokehitys omaa luokkaansa

Vuoden 1990 jälkeen on rikkaimman kymmenyksen ja erityisesti parhaiten ansaitsevan prosentin tulokehitys ollut aivan omaa luokkaansa. Siinä missä pienituloisemman väen reaaliset ansiotulot ovat kasvaneet vain muutaman prosentin, on kaikkein rikkain väestönosa lisännyt ansioitaan yli 200 prosentilla. Syynä tähän on se, että rahavirtoja on keploteltu kevyesti verotetun pääomatulon piiriin.

Pääoman vastaisku - tuloerot räjähtivät kasvuun v. 1990 jälkeen.

Vuoteen 1990 saakka Suomessa vielä harjoitettiin tuloeroja kaventavaa politiikkaa. Pienituloisin 10 prosenttia suomalaisista paransi vuosikymmenten ajan reaaliansioitaan reilut 12 prosenttia vuodessa, kun taas kaikkein hyvätuloisimpien ansiot kasvoivat maltillisesti.

Pääoman vastaisku on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana. Laman jälkeen kelkka on kääntynyt niin, että suurituloisin prosentti tahkoaa vuosittain moninkertaisesti lisää muihin tuloluokkiin verrattuna. Pienituloisimmat jäävät nuolemaan näppejään.

Tulonjako uusiksi - suurten tulojen ja pääomien verotusta kiristettävä

Tuloerojen kasvu on taitettava. Suomen kommunistinen puolue vaatii, että kaikkia tuloja pitää verottaa samalla lailla tulojen myötä nousevalla progressiivisella asteikolla. Tämän tulee koskea myös pääomatuloja. Keskipalkkatasoa suurempien tulojen verotusta on kiristettävä ja pienten tulojen verotusta on kevennettävä. Pääomatuloista on maksettava kunnallisvero, joka on muutettava myös progressiiviseksi.

SKP julkistaa oman, laajemman veroaloitteensa ensi viikolla.

Taulukoiden lähde: Riihelä-Sullström-Tuomala (2010): Trends in top income shares in Finland 1966-2007. VATT.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (7 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.