Tuomio Iranin hallituksen sortopolitiikalle

14.05.2010 - 09:43
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Suomessa tukimielenosoitus järjestettiin Helsingissä Iranin islamistihallituksen suurlähetystön edustalla. / Toivo Koivisto |

Iranin islamilainen hallitus hirtti viisi poliittista vankia sunnuntaina 9.5.2010. Teloitettujen joukossa oli kansainvälisesti tunnettu kurdiopettaja Farzad Kamangar, joka istui vankilassa neljä vuotta "maan islamilaisen järjestelmän turvallisuuden vaarantamisesta".

Iranin kommunistisen puolueen Kurdistanin järjestö KOMALAH julisti toukokuun 13. päivän Kurdistanin suurlakkopäiväksi. Useissa eurooppalaisissa maissa järjestettiin samanaikaisesti Iranin suurlähetystöjen edessä mielenosoituksia Kurdistanin suurlakon tukemiseksi.

Suomessa tukimielenosoitus järjestettiin Helsingissä Iranin islamistihallituksen suurlähetystön edustalla.

Mielenosoituksessa todettiin, miten viime vuoden presidentin vaalien jälkeen Teheranin Kahrizekin vankilassa on ainakin kolme vankia kidutettu kuoliaaksi ja julkisuuteen on tullut lukuisia raiskaustapauksia. Poliisijoukot ovat hyökänneet yliopiston asuntoloihin ja satoja opiskelijoita on pidätetty ja useita on ammuttu kuoliaaksi.

– Iranin islamilainen hallitus on ollut nyt vallassa 31 vuotta ja kaikkien näiden vuosien aikana se on teloittanut yhteensä yli 150 000 kansalaista. Vankiloissa on jatkuvasti miljoonia ihmisiä, joista useita kidutetaan ja raiskataan. Viime aikoina teloitukset ovat lisääntyneet jatkuvasti, kertoi Reza Kamangar, teloitetun Farzad Kamangarin Suomessa asuva sukulainen.

Iranissa sananvapautta ja kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoitetaan. Muun muassa vapaita ammattiliittoja ei sallita.

Mielenosoittajat vetosivat ulkoministeri Alexander Stubbiin, ettei Suomi pelkkien taloudellisten syiden vuoksi sulje silmiään Iranin ihmisoikeusloukkauksilta.

Iranin kansan perusvaatimus on, että Suomi rohkeasti nousee vastustamaan Iranin ihmisoikeuksien polkemista ja karkottaa Iranin suurlähettilään maasta.

– Teloitetuista Farzad Kamangar oli vain 33-vuotias ja toiminut jo 12 vuotta opettajana sekä toiminut aktiivisesti naisten ja lasten ihmisoikeuksien puolesta. Kun hänet viime sunnuntaina oli teloitettu, keskustelin hänen äitinsä kanssa puhelimessa. Myös hän pyysi välittämään pyynnön Suomen hallitukselle, että Suomi aktiivisesti puolustaisi iranilaisten ihmisoikeuksia. Teloitetun sukulaisena katson myös omiin ihmisoikeuksiini kuuluvan sen, että Suomen hallitus pyrkii suojelemaan minun, Suomen kansalaisen, sukulaisteni ihmisoikeuksia, sanoi Reza Kamangar.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (6 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.