Turhia kuolemia Linnake-Euroopan rajoilla

24.04.2015 - 13:32
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Samaan aikaan kun Suomessa valittiin uutta eduskuntaa, kertoivat uutiset jälleen uudesta murhenäytelmästä Välimerellä. Siirtolaisia Afrikasta Eurooppaan kuljettanut laiva kaatui Libyan vesien ulkopuolella ja arviolta 800 hukkui. Vain muutamaa päivää aiemmin jopa 400 ihmistä menehtyi vastaavassa turmassa, kun Libyasta kohti Sisiliaa matkannut alus upposi.

Onnettomuudet nostavat afrikkalaisten siirtolaisten hukkumisluvun tänä vuonna noin 1 600:een, mikä on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin uhriluku vastaavana ajankohtana viime vuonna.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 219 000 ihmistä ylitti viime vuonna Välimeren ja heistä 3 500 kuoli. Tänä vuonna Eurooppaan on tullut tähän mennessä 35 000 siirtolaista ja pakolaista.

Suomen Pakolaisapu laskee, että maailmassa on nyt enemmän pakolaisia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeisellä ajalla – yli 51 miljoonaa. Yli 86 % prosenttia pakolaisista asuu kehittyvissä maissa.

Kasvavan siirtolaisuuden ja pakolaisuuden taustalla on ennen muuta entistä intensiivisempi imperialismi. Naton, Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin käymä ”terrorismin vastainen sota” on tehnyt Libyasta, Syyriasta, Irakista, Malista ja useasta muusta maasta käytännössä elinkelvottomia.

Kehittyvät maat kärsivät lisäksi paljon puhutuista vapaakauppasopimuksista, jotka ovat muun muassa tuhonneet paikallisen ruoantuotannon edellytyksiä, aiheuttaneet työttömyyttä ja nostaneet tavallisten ihmisten elinkustannuksia.

Kapitalismin finanssikriisin myötä kansainvälistä spekulointirahaa on investoitu ruoka- ja agribisnekseen, mikä on vaikeuttanut ihmisten toimeentuloa ja vaikuttanut osaltaan yhteiskunnallisten levottomuuksien syntyyn esimerkiksi arabimaissa. Myös ilmastonmuutoksen seuraukset tulevat jatkossa entisestään lisäämään ihmisten tarvetta muuttaa asuinsijoiltaan.

Euroopan unionin johtajat ovat toistaiseksi tarjonneet ratkaisuksi ongelmaan keppiä. Erityisesti suurimpien pakolaisvirtojen kohde Italia haluaisi hyökätä ihmissalakuljettajia vastaan ja tuhota kuljetukseen käytettäviä aluksia. On totta, että ihmissalakuljetus on likaista ja tuottavaa bisnestä. On silti epäselvää, miten tavallinen kalastusalus erotetaan laittomuuksiin käytetystä laivasta. Lieneekö Italian tarkoitus tuhota joka ikinen eteläisellä Välimerellä käytettävä vesikelpoinen kulkupeli? Joka tapauksessa kyseessä olisivat jo laajamittaiset sotilaalliset operaatiot, joille ainakin muodollisesti pitäisi saada YK:n valtuutus ja Libyan hallituksen lupa.

Toisaalta on väläytelty pakolaisten käyttämien reittien sulkemista jo Libyan eteläpuolella Nigerissä. Näin ainakin saadaan likainen työ tehtyä huomaamattomasti kaukana EU:n ulkorajoilta. Nyt jo esimerkiksi Marokossa on leirejä, joihin eteläisestä Afrikasta saapuvia pakolaisia sijoitetaan. Tulevaisuudessa vastaavia keskitysleirejä nousisi EU:n tuella muuallekin.

Välimeren tragedioiden taustalla ovat paitsi sodat, myös EU:n tiukka raja- ja viisumipolitiikka. Suomen Pakolaisavun mukaan turvallisia ja laillisia väyliä kansainvälisen suojelun hakemiseen ei tällä hetkellä juurikaan ole. Viisumeita ei lähtökohtaisesti myönnetä, jos hakijan epäillään hakevan turvapaikkaa. Syyrialaisille myönnettyjen viisumien määrä on tästä syystä romahtanut sisällissodan alkamisen jälkeen.

Viisumisäännöksissä on kuitenkin poikkeus: humanitaarinen viisumi. Pakolaisapu huomauttaa, että viisumin avulla henkilö voisi matkustaa turvallisesti Suomeen ja hakea täällä turvapaikkaa, kuten kuka tahansa alueelle saapunut turvapaikanhakija.

Niin kauan kuin maailmassa on sotia ja eriarvoisuutta, ihmiset tulevat pakenemaan – heillä ei ole muita vaihtoehtoja.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (15 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.