Turkki ulos Rojavasta

24.10.2019 - 13:15

– Nostetaan äänemme rauhan ja vapauden puolesta 1. marraskuuta Kansainvälisenä Kobane-päivänä ja vastustaaksemme sodan lietsomista taloudellisten ja imperialististen päämäärien takia.

Näin pyydettiin kutsussa jo vuonna 2014 koko kansainvälistä yhteisöä kiinnittämään huomiota Kobanen kaupungin asukkaisen sinnikkääseen vastarintaan ISIStä vastaan, joka hyökkäsi kaupunkiin 15. syyskuuta.


Kurdien kamppailu demokraattisen autonomian, ympäristötuhoa vastaan ja naisten oikeuksien puolesta on kiistämättä yksi suurimmista tuen ansaitsevista teoista tällä vuosikymmenellä. Vapaustaistelijat rakentavat yhteiskuntaa, jossa sorron sijaan jokainen saa käyttää ääntänsä päätöksiä tehdessä. Kaikkea tätä kehitystä vastaan on Erdoğanin johtama Turkki asettunut hyökkäämällä Pohjois-Syyriaan.
Solidaarisuusliikkeet ympäri maailman ovat aktivoituivat heti lokakuussa hyökkäyksen jälkeen ja mielenosoituksia kurdien taistelun tukemiseksi on nähty Suomessakin useissa kaupungeissa. Seuraavia mielenilmauksia suunnitellaan juuri mainitun Kobane-päivän ympärille ja järjestelyihin on kutsuttu mukaan laajasti koko kansalaisjärjestökenttää.


Rinteen on toimittava


Suomen hallituksen painostaminen konkreettisempiin tekoihin Turkin hyökkäyksen pysäyttämiseksi on ensiarvoisen tärkeää. Jokainen valtio voi toimillaan vaikuttaa sodan julistaneen maan kukistamiseksi. Hallituksella ja koko eduskunnalla on käsissään keinot, jolla esimerkiksi kaikkien sodassa käytettävien teollisuustuotteiden vienti hyökkääjämaahan on mahdollista pysäyttää.

Valitettavasti Suomen hallitus ei ole käyttänyt tätä keinoa koko laajuudessaan, kuten saamme lukea nyt Tiedonantajassakin esitellystä rauhanliikkeiden yhteisestä vetoomuksesta.

Jokainen valtio voi toimillaan vaikuttaa sodan julistaneen maan kukistamiseksi.

– Hallituksen päätös lopettaa uusien Turkkiin kohdistuvien asevientilupien myöntäminen on hyvä alku, mutta se ei lopeta kaikkea asevientiä Turkkiin. Suomen tulee perua myös aiemmin myöntämänsä vientiluvat, kuten Ruotsi on jo tehnyt, ja toimia EU:n täydellisen Turkkiin kohdistuvan asevientikiellon puolesta, tiivistivät useat eri rauhanjärjestöt yhdessä.


Sotia vastaan tehty aktiivinen työ saa useilla saroilla arvostelua oikeiston taholta. Useimmiten tämä narina koostuu toiminnan vaikuttavuuden vähättelystä ja oman valtiomme liian pienestä roolista kansainvälisellä kentällä.


Tällaisella vastatoiminnalla on oikeiston tarkoitus lähinnä lannistaa rauhaa vaativa kansanosa ja pyrkiä marginalisoimaan esimerkiksi mielenosoituksiin lähteviä ihmisiä. Osalla oikeistosta se on tietoista puhetta aitoa demokratiaa ajavia kurdeja vastaan ja osalla se kumpuaa lähinnä rasismista ja naisvihasta.


Oli taustalla kumpi tahansa, siellä eivät ole faktat. Sotien loppumiseen on vaikutettu aikaisemminkin kansojen yhtenäisellä äänellä ja suurilla kokoontumisilla. Vietnamin sota on tästä hyvä esimerkki, eikä huono ole myöskään tuhansia ihmisiä Suomessakin kaduille saanut Irakin sota. Kun tähän ääneen yhdistetään vielä tiukat talouspakotteet ja sotateollisuuden lopettaminen hyökkääjämaahan, on Suomenkin vaikutus asiaan taattu.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset