Turun huima talouskuuri uhkaa palveluja

22.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30 / 22.8.2008

Turku (TA) Uutinen Turun omistaman vuokrataloyhtiö Lehtolaakson 4 000 asunnon osakekannan myyntiaikeista on ollut kaupunkilaisten suurimpana huolenaiheena koko kesän. Myyntiä, josta tietoa on tullut julkisuuteen hyvin vähän ja epämääräisesti, on ajanut kärkkäästi kokoomus oman kaupunginjohtajansa suulla. Suomen kommunistinen puolue on taistellut kesän ajan asukkaiden rinnalla.


Kunnallisvaalityö on myös jatkunut taukoamatta kesällä. Kommunistit ovat kiertäneet lähiöissä, joissa asuntojen kauppaamisen ohella huolen aiheena on ollut lähiterveyspalveluiden säilyminen. Esimerkiksi Pansio-Pernon asuinalueella pelätään oman terveysaseman puolesta.


SKP vaatii Turussakin lähiterveyspalveluiden turvaamista. Se kiirehtii kaupunkia tekemään suunnitelmat riittävän lääkärimäärän palkkaamiseksi.


– Samoin on tehtävä kattava suunnitelma sille, miten jatkossa terveyskeskuksen päivystykseen voidaan jälleen palkata nykyisen MedOne-yrityksen sijaan kaupungin omat työntekijät, vaatii SKP:n kunnallisvaaliehdokas, kaupunkikomitean jäsen Maarit Haataja.


– Tiedossa on, kuinka MedOnen käyttäminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin palvelun järjestäminen kaupungin omana toimintana.
Vuokratalot ja vuokralaiset kaupanKaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) tavoitteena on luopuminen kaikista vuokra-asunnoista. Tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, ettei kaupunki rakentaisi enää uusia vuokra-asuntoja.


SKP:n kunnallisvaaliehdokkaan ja TVT Asunnot Oy:n hallituksen asukasjäsenen Matti Toukoniemen mukaan todennäköistä on, että vuokratalojen ostaja muuttaa ne asuntoyhtiöksi ja myy aravarajoituksista vapaat asunnot. Tällöin moni vuokralainen, joka ei pysty ostamaan asuntoja itselleen, on puilla paljailla.


– Myynnistä aiheutuvia pelkoja ovat selkeästi korkeammat vuokrat ja asunnon menetys. Vuokratalojen myynnillä vaikeutetaan monen ihmisryhmän arkielämää, vaikka talot eivät ole aiheuttaneet kustannuksia kaupungille.


– Sen sijaan asukkaat ovat maksaneet talojen lainat, rakentamisen, ylläpidon ja ovat näin olleet päinvastoin keräämässä varallisuutta kaupungille, Matti Toukoniemi muistuttaa.


Hänen mukaansa nyt ollaankin maksattamassa kaupungin huono talouden hoito Lehtolaakson asukkailla.
Yhteisvoimaa yksityistämisen sijaanUusia kunnallisvaaliehdokkaita SKP:n listoille on Turussa ilmoittautunut kaiken aikaa. Ehdokkaat tukiryhmineen ovat kokoontuneet Punaisen pöydän palaveriin viikoittain.


– Vaikka osallistujajoukko on vaihdellut kesän ja lomien vuoksi kerta kerralta, yhteydet toimivat ja ennen muuta on kollektiivisen tekemisen tunne, joka tässä on kaikkein tärkeintä, Maarit Haataja kertoo.


Hän myös päätoimittaa heinäkuussa ensimmäisen kerran ilmestynyttä SKP:n Turun kaupunkijärjestön ja Raision seudun osaston yhteisjulkaisua Vastavoimaa. Lehti ilmestyy seuraavan kerran syyskuussa.


– Linja on ollut, että kerromme ja paljastamme lukijoille todellisia tekoja ja tekijöitä konsensuskaupungin kieroutumista. Lehti on otettu hyvin vastaan ja sitä on jaettu 10 000 kappaletta lähiötempauksissa ja suorajakeluna, Haataja iloitsee.


– Ehdokkaamme ovat työstämässä asioita kukin omilta tiedoiltaan, taidoiltaan ja kokemuksiltaan. Tässä rintamassa on vielä tilaa uusille ihmisille - myös tukijoukkoon, joka ei koskaan ole liian suuri! sanoo Maarit Haataja.>> www.komturku.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli