Turun sosiaalifoorumin ohjelma täsmentyy

26.10.2010 - 15:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Polisario kamppailee Länsi-Saharan itsenäisyyden puolesta. / fronterasur |

Viikonloppuna 13.-14. marraskuuta vietettävä Turun yhdeksäs sosiaalifoorumi on saamassa sisällöltään yhä kiinnostavampia teemoja.

Lauantaina Työväenopistolla (klo 11-16) on varsinaisten teema-aiheiden lisäksi katsauksia maailmaan.

Yhtenä eksoottisena vieraana on paikalla Maima Mahmud, joka tuli Suomeen Länsi-Saharan itsenäisyysliikkeen edustajaksi. Maima Mahmud valottaa maansa ja kansansa tilannetta niin iltapäivällä Työväenopistolla kuin illalla Hyvien Uutisten Iltaklubilla Ravintola Koululla.

Maima Mahmud kertoo, miten 1973 alueen itsenäisyysliike Polisario aloitti aseellisen vapaustaistelun espanjalaisia kolonisoijia vastaan. Samana vuonna Maima Mahmud syntyi lähellä Dakhlan kaupunkia. Maima on yhdeksänlapsisen perheen kuopus.

Kaksi vuotta myöhemmin Espanja ilmoitti vetäytyvänsä. Välittömästi espanjalaisten lähdettyä Marokko ja Mauritania miehittivät Länsi-Saharan. YK:n päätöslauselmat ja Haagin kansainvälinen tuomioistuin tuomitsivat miehityksen.

Miehitys kuitenkin jatkui, ja Polisario aloitti taistelun uusia miehittäjiä vastaan. Maima muistaa hatarasti, kuinka perhe pakeni taisteluita rajan yli Mauritanian puolella sijaitsevaan Zoueraten kaupunkiin. Perhe halusi elää rauhassa ja teki parhaansa antaakseen kuvan, ettei ollut poliittisesti sitoutunut.

Mitä sanottavaa siivoojilla on tänään?

Oikeutta siivoojille -liike on kansainvälinen, vasta muutaman vuoden Suomessa toiminut liike. Se on ollut mm. aktiivisesti nostamassa vaatimusta siivoojien palkankorotuksista, joista vastikään saimme kuulla. Tämä liike kutsuu varsinkin Turun seudulta niin valtion ja kuntien kuin yksityistenkin palvelussa olevia siivoojia  yhteiseen keskusteluun.

Liikettä esittelevät sen helsinkiläisaktiivit Kirsti Kangas ja Jarmo Åsnabrygg, ja Oulussa tehdystä siivoojatutkimuksesta raportoi oululainen PAM:n edustajistoon valittu Katriina Oinas.

Kaikki sosiaalifoorumin ja sunnuntaisen kansanliikkeiden tapaamiset ovat maksuttomia ja avoimia.

Kansanliikkeiden tapaaminen on T-Talolla (Vanha Hämeentie 29) su 14.11. klo 10-15.

Lauantaina klo 17 on ruokailu Panimoravintola Koululla Bellman-salissa (ruokalippujen varaukset, puh 041-4639046 tai 044-580243, myös ovelta 10 €).

Välittömästi ruokailun jälkeen alkaa avoin Hyvien Uutisten Klubi-ilta monipuolisin musiikki- ja uutislähetyksin.

www.turunsosiaalifoorumi.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.