Työaikaa lyhyemmäksi!
Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden arvion mukaan työttömiä Suomessa oli viime vuoden lopulla noin 450000. Työaikojen joustot ovat lisänneet epätyypillisten työsuhteiden käyttöä, ylitöitä ja johtaneet jopa viikoittaisen työajan pidentymiseen. Työssä olevat nääntyvät työtaakan alla ja toisaalla työttömät syrjäytyvät koko yhteiskunnasta.
Siirtyminen kuuden tunnin työpäivään ja 30 tunnin työviikkoon lisäisi työpaikkoja varovaisen arvion mukaan noin 250000-300000. Työllisyysvaikutukset riippuvat paljon siitä, miten laajasti työntekijät ja ay-liike voivat vaikuttaa töiden organisointiin, miten estetään hiostus ja miten turvataan ansiotaso.
Työajan lyhentämisellä saadaan aikaan roima tulonsiirto palkansaajien hyväksi. Se korjaa voittojen ja palkkojen välisen tulonjakosuhteen Suomessa pitkän aikavälin keskiarvon mukaiseksi. Tämä lisää ostovoimaa ja kysyntää kotimarkkinoilla. Työnantaja ei myöskään voi käyttää suurtyöttömyydestä johtuvaa epävarmuutta kiristämisen välineenä.
Työajan lyhentämisen lisäksi tarvitaan sen vaikutuksia tasoittavia toimia, koska olosuhteet ja tuloksen tekemisen mahdollisuudet vaihtelevat eri aloilla. Valtiolle työllisyyden paranemisen seurauksena kertyviä säästöjä ja lisätuloja voidaan ohjata kuntien ja pienyritysten tukemiseen.
Työajan lyhentämisen puitteissa voidaan parantaa hyvinvointipalvelujen laatua ja saatavuutta palkkaamalla lisää työvoimaa. Julkisten palvelujen rahoituspohja parantuu, kun verotulot kasvavat työttömyyskulujen vähentyessä ja tulonjaon muuttuessa oikeudenmukaisemmaksi.
Työajan lyhentäminen tarjoaa mahdollisuuksia vähentää työuupumusta ja parantaa työssä jaksamista. Työntekijöille jäisi enemmän vapaa-aikaa, mahdollisuuksia sivistää itseään, harrastaa sekä parantaa ja monipuolistaa myös ammattitaistoaan.
Työajan lyhentäminen parantaisi edellytyksiä ympäristöä säästäville ratkaisuille. Muun muassa joukkoliikenteen palvelujen käyttöä voitaisiin kehittää tasaisemmin. Erilaisten investointien käyttöaikaa voitaisiin myös lisätä ja hyödyntää tehokkaammin.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Suomen militarisoituminen tulee lisääntymään, työntekijöiden ja työttömien kyykytys jatkumaan sekä perusturvan ja -palveluiden romuttaminen kiihtymään. Maamme on kulkemassa kohti katastrofia.
Suomessa käydään nyt ensimmäiset eduskuntavaalit uusien ja kiireellä loppuun saatettujen hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen. Keskustelu on syystäkin kääntynyt alueiden pulaan rahasta ja henkilöstöstä. Radikaali veroremontti tarvitaan alueiden rahoittamiseksi.
Pääkirjoitus yhtyy Clara Zetkinin ydinajatukseen: naisten epätasa-arvo johtuu kapitalismin taloudellisesta rakenteesta ja sukupuolten tasa-arvo voi toteutua vasta sosialistisen vallankumouksen jälkeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.