Työeläkkeitä ”piiloverotetaan” kolmeen kertaan
Suomessa on 1,4 miljoonaa työeläkeläistä, joiden eläkkeisiin kohdistuu salakavala "piilovero". Sen vuoksi jokaisen yli tuhat euroa kuukaudessa eläkettä saavan verotus on rankempaa kuin vastaavan palkkatulon verotus.
Tämä johtuu työeläkemaksuilla kikkailusta sekä siitä, että palkkatuloja hyvitetään verotuksessa erilaisilla vähennyksillä.
Taustalla ovat eduskunnassa 1993 tehdyt päätökset. Niiden mukaan vuoden 1995 jälkeen eläkkeelle jäänyt maksaa eläkkeensä käytännössä kolmeen kertaan.
Istuvat hallitukset eivät 20 vuoteen ole korjanneet tätä törkeää epäkohtaa.
Eläkeasiantuntija ja erikoistutkija Seppo Ruotsalainen selventää, miten peitelty piiloverotus tapahtuu.
Vaihe I – työeläkemaksu eläkeyhtiöihin
Työntekijät maksavat työssäoloaikanaan työeläkemaksua eläkeyhtiöihin. Työeläkemaksun (TyEL) suuruus on tällä hetkellä alle 53-vuotiailla työntekijöillä 5,15 prosenttia ja yli 53-vuotiailla 6,5 prosenttia bruttopalkasta.
Työntekijät siis rahoittavat tulevaa eläkettään ja asian pitäisi olla sillä selvä.
Mutta näin selvää se ei ole.
Vaihe II – eläkepalkasta vähennetään TyEL-maksuja
Toisessa vaiheessa määritellään eläkkeelle siirtyvän henkilön tulevan eläkkeen koko. Eläköityvälle laskettavasta eläkepalkasta vähennetään hänen työvuosina maksamansa TyEL-maksun vuosittainen osuus. Mitään oikeudellista tai moraalista perustetta vähennykselle ei ole.
Tämän seurauksena tuleva eläke lasketaan ansaittua matalammasta bruttomäärästä prosentteina. Eläke jää heti kättelyssä ja pysyvästi ansaittua alemmalle tasolle.
Työntekijä maksaa siis tavallaan työaikana maksamansa työeläkemaksun nyt toiseen kertaan pysyvästi alennetun eläkkeen muodossa.
Eikä tässä vielä kaikki.
Vaihe III – TyEL-maksu manipuloidaan veroksi
Kolmannessa vaiheessa päätetään eläkeläisen eläketuloon kohdistuvan verotuksen tasosta. Nyt tuo kummitteleva työeläkemaksu manipuloidaan eläkeläisen ”veroksi”.
Sillä tekosyyllä, että palkansaajatkin maksavat, eläkeläisillä maksatetaan työeläkemaksu vielä kolmannen kerran.
Mitään perustetta työeläkemaksun ”veroksi” julistamiselle ei ole, sillä työeläkemaksu on vakuutusmaksu, joka maksetaan eläkeyhtiöön, kun taas vero maksetaan valtiolle tai kunnalle.
Eläkeyhtiöllä ei ole verotusoikeutta.
Esimerkkilaskelmat: Verosyrjintä eli miten eläkeläinen maksaa enemmän
Palkkatulo 1450 e/kk – veroprosentti 9
Eläketulo 1450 e/kk – veroprosentti 16
Eläkeläinen maksaa vuodessa 1230 euroa enemmän!
Palkkatulo 3400 e/kk – veroprosentti 24
Eläketulo 3400 e/kk – veroprosentti 31
Eläkeläinen vuodessa maksaa 2700 euroa enemmän!
Miksi?
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.