Työpaikkoja syntyy julkisista palveluista

21.06.2018 - 13:00
(updated: 22.10.2018 - 13:08)

Maamme tähän mennessä suurin yksityistämishanke otti kesäkuun alussa muutaman askeleen taaksepäin, mutta uhkaa edelleen olla katastrofi julkisten alojen työpaikoille. Perustuslakivaliokunnan torppaama sote-esitys palautui jälleen oikeistohallituksen viilattavaksi. Aikataulut muuttuvat, mutta Juha Sipilä vie asiaansa eteenpäin yhä mahdollisimman markkinavetoisesti ja ihmisten työpaikat ovat edelleen vaarassa.

Arviot siitä, kuinka moni työntekijä siirtyisi välittömästi yksityisten palvelukseen maakunnissa, vaihtelevat. Selvää on, että yksityiset eivät palkkaa yhtä paljon työvoimaa, kuin kunnat ovat tällä hetkellä työllistäneet. Kunnilta jo heti alkuvaiheessa maakunnille siirtyvää henkilöstöä on yli 200 000 ihmistä. Yksityiset palveluyritykset tulevat mukaan auttamaan Sipilän säästötalkoissa ja odotettavissa on yt-neuvotteluiden tulva.

Lähes jokaista Suomessa asuvaa ihmistä jollain tavalla koskettava esitys kulkee edestakaisin kolmen puolueen johdon ja yhden valiokunnan välillä. Suurta poliittista voimaa omaava ay-liike on puuttunut asiaan liian vähäisesti.

Yksityisille ei tule siirtymään työntekijöitä niin paljon, kuin niiden haukkaama osuus maakunnan palveluista antaisi olettaa. Sosiaali- ja terveysministeriön tekemän varovaisen arvion mukaan yksityisille siirtyy neljännes terveysmarkkinoista. Tämä voi pitää paikkaansa aluksi, mutta lopulta osuus tulee olemaan suurempi. Yritykset eivät tule kuitenkaan palkkaamaan alkuunkaan 50 000 työntekijää, vaan ehkä puolet siitä. Tämä johtuu pääosin ns. sote-keskusten keskinäisestä kilpailusta, jolla pyritään takaamaan tehokas palvelutuotanto. Työttömiksi tai eläkejärjestelyihin päätyy tämän tehokkuuden nimissä kymmeniä tuhansia ihmisiä. Työnsä vielä pitäneille ei ole mitään taetta siitä, että saavutetut työehdot pysyisivät työnantajan vaihtuessa.

 

Ay-liike ei voi katsoa vierestä

Tähän mennessä Sipilän hallitus ei ole ottanut huomioon sote-esitykseen tulleita lausuntoja, joissa on nostettu esiin negatiivisia vaikutuksia niin palvelujen käyttäjille kuin työntekijöille. Virallisia tahoja, kolmatta sektoria ja varsinkaan kansalaisjärjestöjä ei ole kuunneltu matkan varrella. Lähes jokaista Suomessa asuvaa ihmistä jollain tavalla koskettava esitys kulkee edestakaisin kolmen puolueen johdon ja yhden valiokunnan välillä. Suurta poliittista voimaa omaava ay-liike on puuttunut asiaan liian vähäisesti.

Vaikka esitys palautui jälleen valmisteluun, on toimia sen ja ns. valinnanvapausmallin torppaamiseksi yhä lisättävä. Tähän tarvitaan järjestäytynyttä kansalaisyhteiskunnan toimintaa hallitusta vastaan ja ay-liikkeen on oltava osa sitä. Oikeistohallitus ei tule perääntymään yksityistämishankkeessaan ilman kovaa painetta työntekijöiden puolelta.

Vaihtoehdot, joita meidän tulee esittää yhdessä, ovat niitä todellisia uudistuksia. Sellaisia, jotka vievät ihmisyhteiskuntaa eteenpäin. Sote-palvelujen tulee olla kaikkien saatavilla, yhdessä omistettuina julkisina palveluina. Uudistuksia tehdään lisäämällä resursseja ja alentamalla maksuja, parantamalla julkisten alojen työntekijöiden työehtoja ja lisäämällä niille työpaikkoja. Suurin osa palveluista on oltava myös fyysisesti lähellä niiden käyttäjää. Näitä uudistuksia on SKP vaatinut johdonmukaisesti kaikkien sote-hankkeiden alusta alkaen. Myös Tiedonantaja lupaa tehdä kaikkensa organisoidakseen liikettä parempien julkisten palvelujen puolesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset