Työstä ja taistelusta on syntyvä Tiedonantaja-festivaali
Turussa syyskuussa järjestettävä Tiedonantaja-festivaali on yksi merkittävimmistä SKP:n ja sen yhteistyökumppanien julkisista ulostuloista. Se tuo poliittisesti sähköiseen syksyyn lisää hankausta ja kamppailua.
Tiedonantajan päätoimittaja Marko Korvela muistuttaa, että kommunistisilla lehdillä festivaalien ja juhlien järjestäminen on kansainvälinen perinne.
– Esimerkiksi meidän ranskalainen sisarlehtemme l’Humanite järjestää viikkoa ennen kotoista festivaaliamme oman vastaavan. Ranskassa perinne on jokavuotinen, kertoo Korvela.
Korvelan mukaan Tiedonantaja-festivaalin teemaksi on tänä vuonna hahmottunut kamppailu.
– Meillä ja muuallakin poliittinen eliitti ja suurpääoman edustajat vaahtoavat konsensuksen perään, vaikka olemme keskellä syvimpiä kapitalismin ristiriitoja vuosikymmeniin. Meidän oma lehtijuhlamme nostaa kissan pöydälle ja pyrkii tekemään yhteiskunnallisia ristiriitoja ja kamppailuja näkyväksi. Se on myös foorumi, jossa on tilaisuus keskustella vastarinnan mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista.
Lehden ympärille rakentuvaa tapahtumaa ei voi järjestää ilman keskustelua mediasta.
– Pohdimme, kenen ääni kuuluu mediassa ja kertoo duunarin todellisuudesta – oli kyse sitten printti- tai digitaalimaailmasta. Paperilehtien tulevaisuudesta on keskusteltu jo pitkään, mutta nyt pyritään tätäkin kysymyksen asettelua kehittämään askel pidemmälle. Onko suurten lehtitalojen aika todellakin ohi, ja onko verkkomedia sittenkään niin moniääninen ja -arvoinen kuin usein pidetään itsestään selvänä? Mikä rooli Tiedonantajan kaltaisen työväenlehden on tulevaisuudessa otettava?
Muista teemoista Korvela nostaa esille perusturva-perustulokeskustelun.
– Suomessa on ollut vireillä kampanjoita niin perusturvan parantamiseksi kuin perustulon aikaan saamiseksi. Monelle tuntuu olevan epäselvää, mikä näiden välinen suhde on. Festivaalilla pohditaan kummankin mallin hyviä puolia ja myös niihin liittyviä ongelmia.
Korvela paljastaa, että myös muun muassa ympäristökysymykset sekä Turussa paikallisesti kuuma aihe eli telakkateollisuuden tulevaisuus ovat festivaalilla käsittelyssä.
– Tärkeintä on osoittaa, että EK:n ja kokoomusvetoisen hallituksen vaihtoehdottomuuden politiikka on murrettavissa. Siihen tarvitaan radikaaleja aloitteita, yhteistyötä ja kamppailuja, joihin voi hakea ideoita ja vauhtia Turusta, sanoo Korvela.
Tiedonantaja-festivaali 21.-22. syyskuuta. Festivaali kokoaa Turkuun radikaaleja vasemmistolaisia, punavihreitä ja kulttuuria Kårenille, torille ja T-talolle. Tiedonantaja-lehti seuraa tulevissa numeroissaan festivaalin valmisteluja ja evästää lukijoita festivaalin teemoista.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.