Työttömien rankaisulaki läpi eduskunnassa

12.12.2017 - 12:45

Eduskunta hyväksyi maanantaina hallituspuolueiden äänillä niin sanotun työttömien aktiivimallin, joka rankaisee työttömiä työttömyydestä.

Vuoden alussa voimaan tuleva rankaisumalli leikkaa tukia työttömiltä, jotka eivät tee pätkätöitä tai osallistu te-toimiston palveluihin.

Vuoden alussa voimaan tuleva rankaisumalli leikkaa tukia työttömiltä, jotka eivät tee pätkätöitä tai osallistu te-toimiston palveluihin.

Työttömyysetuuden 4,65 prosentin leikkaus koskee sekä ansiosidonnaista työttömyysturvaa että pelkkää työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavia.

Leikkaukselta välttyy tekemällä kullakin 65 arkipäivän tarkastelujaksolla yhteensä vähintään 18 tuntia palkkatyötä. Käytännössä vaatimus täyttyy siis esimerkiksi tekemällä kolme työpäivää kolmen kuukauden aikana.

Toinen vaihtoehto on osallistua tarkastelujakson aikana vähintään viitenä päivänä palveluihin, joita ovat esimerkiksi työkokeilu, työvoimakoulutus, kuntouttava työtoiminta ja omaehtoinen opiskelu.

Työmarkkinatukeen leikkausta reilut 30 euroa

Jos työtön ei tee vaadittuja työtunteja tai osallistu palveluihin, työttömyystuki pienenee seuraaviksi kolmeksi kuukaudeksi. Pelkkää työmarkkinatukea rangaistus leikkaa noin 697 eurosta 664 euroon eli reilut 30 euroa.

Ansiosidonnaista saavilla leikkauksen euromääräinen suuruus riippuu ansiosidonnaisen määrästä. Keskimääräisestä 1 420 euron kuukausietuudesta se vie noin 66 euroa.

Mallin ensimmäinen tarkastelujakso alkaa tammikuun alussa ja päättyy huhtikuun alussa.

Suuri joukko rankaisun piirissä

Rankaisumalli koskee suurta joukkoa suomalaisia. Viime vuoden aikana ansiosidonnaista päivärahaa sai noin 337000 henkilöä, peruspäivärahaa noin 8 000 henkilöä ja työmarkkinatukea noin 307000 henkilöä.

Mallia ovat kritisoineet muun muassa SAK, oppositiopuolueet sekä useat asiantuntijat. Esimerkiksi perustuslakivaliokunta vaati esitykseen muutoksia, jotka hallitus kuitenkin jätti tekemättä.

Kyse on pakottamisesta

Työministeri Jari Lindström (sin) myönsi eduskunnalle, että nyt hyväksytyssä mallissa on kyse työttömien pakottamisesta. Hän kuitenkin kiisti, että se syyllistäisi työttömiä.

– Kyllähän tässä on myös pakottamisesta kysymys. Täytyyhän se nyt rehellisyyden nimissä sanoa, Lindström sanoi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.