Työttömyyden kustannuksia kuntien vastuulle

14.09.2014 - 07:55
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kuntaliiton Kuntamarkkinat järjestettiin viime viikolla Helsingissä. / Marko Korvela |

Kuntapoliittinen keskustelu on pyörinyt pitkälle sote- ja kuntalain uudistusten ympärillä. Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento nosti niiden rinnalle vähemmän keskustelussa esillä olleen megaluokan uudistuksen: työttömyyden hoitoa sälytetään entistä enemmän kuntien niskoille. Tämä koskee erityisesti pitkäaikaistyöttömiä.

– Työttömyysturvan rahoitusvastuuta siirretään kunnille. Kuntien pitää huolehtia jatkossa entistä enemmän työttömistä, vaikka uusia tehtäviä ei kunnille pitänyt tulla, totesi keskiviikkona Kuntamarkkinoilla Helsingissä puhunut Vuorento.

Hän arvioi, että Suomessa ollaan työttömyysturvan osalta siirtymässä kohti Tanskan mallia.

Kuntaliitto on laskenut, että työttömyysturvan uudistus maksaa kunnille jopa 220 miljoonaa euroa. Hallitus olettaa omissa kustannuslaskelmissaan, että pitkäaikaistyöttömyyden kasvava trendi saadaan taitettua. Vuorento on varovaisempi.

– Jos pitkäaikaistyöttömiä saadaan aktivoitua ja työllistettyä, on se tietysti hyvä asia, hän totesi. 

Asiakasmaksujen nosto budjetoitu

Yleensä kuntatalouden osalta Vuorento totesi samaa kuin Tiedonantaja aikaisemmissa artikkeleissa: kuntia kuritetaan kunnolla. Kuntien valtionavut vähenevät noin viisi prosenttia. Valtion viimeisimmässä budjetissa sopimat toimenpiteet kiristävät kuntataloutta Kuntaliiton arvion mukaan jopa 300 miljoonaa. Taustalla ovat valtionosuuksien supistukset, mutta myös muut leikkaukset.

Vuorennon mukaan eräs budjetista löytyvä kummallisuus on kunnallisten palvelu- ja asiakasmaksuihin merkitty 40 miljoonan euron lisäys. Kuntaliiton asiantuntijat eivät ole saaneet selvyyttä siihen, mitä maksuja korotetaan ja kuinka paljon. Joka tapauksessa maksujen korotukset vähennetään vastavuoroisesti valtionosuuksista.

Kuntien liikelaitosten yhtiöittämiset parantavat Vuorennon mukaan toki laskennallisesti kuntien taloutta, mutta myönteiset vaikutukset jäänevät tilapäisiksi.

Eduskunnassa yhteisymmärrys sotesta

Puoluejohtajien kuntapaneelissa sekä hallituksen että opposition edustajat ilmoittivat yksikantaan seisovansa sovitun sote-uudistuksen takana. Keskustan Juha Sipilä kiteytti asenteen.

– Kehotan kuntapäättäjiä suhtautumaan sote-uudistukseen myötäotteella, Sipilä komensi.

Vaikuttaa siltä, että kuntapolitiikan vaihtoehtoa täytyy hakea aivan muualta kuin eduskuntapuolueista. 

Kuntakeskustelu jatkuu paikallispolitiikan seminaarissa su 28. syyskuuta Helsingissä Kirjan talolla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa